Eesti Ekspressis ilmus täna artikkel, kus kümmekond endist ja praegust töötajat räägivad, kuidas Estonia teatri juht Aivar Mäe (60) on aastaid naiskolleege alandanud, teinud kohatuid seksuaalseid kommentaare ning käperdama kippunud. Mäe ise lükkas süüdistused ümber.

Mikk ütles Päevalehele ja Delfile, et reedel koguneb rahvusooperi nõukogu ja pärast seda antakse pikemad kommentaarid. Küll aga tõi ta välja, et teatrimaailma juurde käibki näiteks kallistamine ja lillede kinkimine. "Kui teatris keegi debütant saadetakse lavale, siis lüüakse põlvega tagumikku, õnne kaasa! Need on omad traditsioonid, mida ei saa üldse allutada #metoo-teemale."

Mikk nentis aga, et väljaspoolt teatrisse tulnud inimesed (pikema töökogemuseta teatrimaailmas või muus valdkonnas töötanud) võivad neid kombeid valesti mõista.

Mikk ütles artiklis Mäele omistatud tsitaatide kohta, et selliseid termineid teatrijuht ei kasuta. "Kui leht tahab värvikalt anda, siis mõtleb natuke teistmoodi terminid juurde. Tule jumal appi, nagu Aivar ütles."

Näiteks ei usu Mikk artiklis esitatud anonüümseid väiteid, et Mäe on noortelt naiskolleegidelt uurinud, millal nad sigima hakkavad. Sellist kõnepruuki Mäe tema sõnul ei kasuta: "Ta võib öelda, et ilus kleit või muud taolist, mida mees alati kolleegile ütleb." Mikk kirjeldab, et üks lugupeetud proua rääkinud, et kui tänas Aivar Mäed Estonias hooaja eest, siis too kallistas teda ja kiitis kleiti. "Proua ütles, et tal oli väga hea meel, kui Aivar kallistas."

Ta lisas, et võiks hakata korjama hoopis teisi repliike, mis Mäed kiidavad ja tõi välja, et anonüümseid kommentaare on asjaosalistel raske kommenteerida. "Me ei saa kontrollida seda, ei saa tõsiselt võtta. Maailmas levinud teema, mille peale natuke naljakas tunne."

Kultuuriminister Tõnis Lukas palus tänase artikli peale kokku kutsuda teatri nõukogu. Mikk, kes on nõukogu esimees keeldus ütlemast, kas tal on kindel hoiak juba kujunenud, vaid sõnas, et reedel arutab nõukogu asja.