Lifte tuleb kokku rohkem, aga sel suvel saab maja esimese, täpsustas Estonia teatri peadirektor Paul Himma, kes kohtus teisipäeval kultuuriminister Signe Kiviga ning tegi ministrile majas ringkäigu.

"Liftide saamine on äärmiselt oluline hoone jaoks, kus on vaja pidevalt tõsta ja vedada dekoratsioone," ütles Kivi BNS-ile.

Liftid paigaldatakse majja renoveerimise käigus, mis on üks osa riiklikust programmist "Rahvusooper 100".

Renoveerimistööd said alguse möödunud nädalal ning peaksid täielikult lõppema 2006. aastaks, kui Estonia tähistab oma 100. aastapäeva.

Ehitustöid alustati 2500 ruumeetri fassaadi renoveerimisest. Järge ootab veel kaks korda nii palju pinda külgfassaadidel.

Sel suvel paigaldatatakse kogu majja ka korralik tuletõrjesüsteem, mis on küll pealtnäha märkamatu, kuid inimeste turvalisuse seisukohast äärmiselt oluline, ütles Himma. Ta lisas, et rahvusooperi majas on ligi 700 ruumi ning 700.000 ruutmeetrit pinda.

Sügisel kuulutatakse välja konkursid lavaeesriide ning saali sisekujunduse tegija leidmiseks.

Renoveerimisele kulub Himma sõnul 84,2 miljonit krooni, mis võetakse laenuna Ühispangast. Rahvusooperi nõukogule andis laenu võtmiseks loa riigikogu, laen makstakse tagasi riigieelarvest.

Himma sõnul oleneb raha investeerimine töödesse remondigraafikust, mis selgub 15. maiks, kuid kaks kolmandikku rahast kulub 2003. ja 2004. aastal. Selle suve ehitustööde eelarve on 16,5 miljonit.

Teatridirektori sõnul oleks kiirem ja ka rahaliselt kasulikum teostada tööd muidugi järjest ja ühekorraga, kuid see halvaks kogu pealinna muusikaelu. Seetõttu on tööd jagatud mitmele järjestikusele suvele. Teatriesise platsi teeb korda aga Tallinna linn.