Neljapäeva õhtul kell 16 kohtuvaid riigikogu uurimisgrupi esindajad Rootsi parlamendi Estonia uurimisgrupiga, teatas riigikogu pressitalitus.

Reede hommikul on plaanis kohtuda endise tollitöötaja Lennart Erikssoniga, kes tunnistas sõjatehnika vedu kahel septembri kuupäeval 1994. Seejärel toimub kohtumine Estonia küsimuste eest vastutava arenguministri Mona Sahliniga; kohtumisel osalevad ka kaitseministeeriumi ametnikud. Pärastlõunal kohtutakse Rootsi sõjaväeluure MUST esindaja Erik Rosanderiga. Päevakavva mahub ka Estonia monumendi külastamine.

„See sõit on meil olnud juba pikemat aega plaanis, kuid viimase aja sündmused, mis on toonud ilmsiks parvlaeval Estonia sõjatehnikaveoga seotud uusi asjaolusid, kinnitavad veel kord selle sõidu vajalikkust, sest vastused võtmeküsimustele peituvad Rootsi poolel,” selgitas Eesti delegatsiooni juht, Estonial relvavedu uuriva komisjoni aseesimees Evelyn Sepp sõidu motiive.

Lisaks Sepale sõidavad Stockholmi ka uurimiskomisjoni liikmed Trivimi Velliste ja Ken-Marti Vaher.

Hetkel on riigikogu menetluses ka eelnõu, mis näeb ette komisjoni volituste pikendamise kuni selle aasta 15. novembrini. Sõjatehnikavedu uuriva komisjoni esimees Margus Leivo pikendamise vajadust muuhulgas ka Rootsis ilmsiks tulnud asjaoludega.

Riigikogu uurimiskomisjoni 1994. aastal Eesti Vabariigi territooriumilt parvlaevaga Estonia sõjatehnika väljaveo asjaolude selgitamiseks tegevuse eesmärk on parvlaeval Estonia sõjatehnika veoga seonduvate asjaolude objektiivne ja erapooletu analüüs ning toimunule hinnangu andmine.

Komisjon soovib välja selgitada ka asjasse puutunud Eesti Vabariigi ametnikud ja ametkonnad ning teha ettepanekuid edaspidi tsiviillaevandusega kaasnevate julgeolekuliste ohtude ennetamiseks.