Välisministeerium kinnitas täna Delfile, et Eesti ei tea endiselt Eston Kohveri täpset asukohta, samuti ei ole ka augusti lõpus Vene viisa saanud Eston Kohveri abikaasa oma mehega kohtunud.

"Uut infot meil eelmise nädalaga võrreldes paraku pole," nentis välisministeeriumi pressiosakonna esindaja Maria Belovas, ja lisas, et välisminister Marina Kaljurand kohtub 27. septembril New Yorgis Vene välisministri Sergei Lavroviga.

Täpsete teemapunktide kohta välisministeerium kommentaare veel ei jaga. Arvestades praegust poliitilist olukorda, ei saa välisministrite kohtumisel tähelepanuta jätta Eesti territooriumilt röövitud ja Venemaal 15 aastaks vangi mõistetud kaitsepolitseiniku Eston Kohveri edasist käekäiku.

Vaatamata korduvatele pöördumistele ei ole Venemaa ametivõimud endiselt andnud infot Eesti välisministeeriumile infot Eston Kohveri asukoha kohta ega võimaldanud konsulile juurdepääsu temaga kohtumiseks.

"Eesti Moskva saatkonna asjur pöördus Venemaa välisministeeriumi poole ning andis eile noodi, milles küsitakse infot Eston Kohveri asukoha kohta. Samuti on konsul pöördunud korduvalt Venemaa Vanglate ameti poole," kinnitas 17. septembril Delfile välisministeeriumi pressispetsialist Mariann Sudakov.

14. septembril kirjutas Eesti Päevaleht, et praegu on põhjust oletada, et Eston Kohver on viidud tagasi Moskvasse Lefortovo vanglasse.


Kuigi Vene saatkond teatas oma Facebooki lehel suuremeelselt, et andis 27. augustil Eston Kohveri abikaasale Vene viisa, pole abikaasal kuhugi minna – ta ei tea, kus tema meest kinni peetakse. Päringutest hoolimata pole Venemaa Eestile Kohveri asukohta kinnitanud.

Kohveri advokaat Jevgeni Aksjonov ei osanud 10. septembril Kohveri asukoha kohta infot anda, väites, et talle kui advokaadile seda infot välja ei anta.

Kuhu täpsemalt on Eston Kohver Pihkva eeluurimisvanglast viidud, küsiti juba kaks nädalat tagasi, kuid vastust pole saadud tänaseni.

Eesti konsul kohtus Kohveriga viimati möödunud teisipäeval, 1. septembril. Kuna Vene pool on siiani vähemalt võimaldanud enam-vähem regulaarseid kohtumisi konsuliga üle kahe nädala, siis on lootust, et järgmine kohtumine võiks olla 14. või 15. septembril. Avaldati lootust, et vähemalt selleks ajaks peaks siis ka teada olema, kuhu Kohver on viidud. Olenemata kohast – olgu vangla kas või pärapõrgus – jääb konsul Kohverit külastama nii tihti, kui Vene pool seda lubab.

Viimasel kohtumisel, 1. septembril oli Kohver rahulik ning siiralt liigutatud sellest toetusest, mida talle on avaldatud Eestist ja rahvusvahelisel tasemel.

Teenistusülesandeid täitnud kaitsepolitseiametnik Eston Kohver rööviti mullu 5. septembril Lõuna-Eestis Eesti-Vene kontrolljoone lähedal. Vene võimude väitel pidasid nad Kohveri kinni Venemaa territooriumil Pihkva oblastis.

Kohverit hoiti mitu kuud Moskva Lefortovo vanglas ja toodi ta suve hakul kohtupidamiseks Pihkvasse. Pihkva oblastikohus mõistis 19. augustil Eston Kohverile kokku 15 aasta pikkuse vangistuse ja 100 000 rubla trahvi.