Kahepäevase operatsiooni eesmärk oli Nad e Ali piirkonnas tegutsevate valitsusvastaste mässuliste killustamine ja nende tegevuse häirimine, et kohalikud elanikud saaksid turvaliselt oma igapäevatoimingutega tegeleda, teatas kaitsevägi.

Pea 36 tundi kestnud operatsiooni käigus liikus jalaväekompanii Camp Bastioni sõjaväebaasist operatsioonialale, kus hõivas ja kindlustas ajutiseks kontrollpunktiks sobiva hoonetekompleksi. Kontrollpunkti loomise järel alustasid jalaväerühmad ja miinipildujarühm erinevates piirkondades patrullimist, et suhelda kohalike elanikega, näidata koalitsioonijõudude kohalolu ning kontrollida kahtlaseid hooneid ja majapidamisi.

Estcoy-16 ülem major Meelis Loik hindas kompanii esimest operatsiooni kordaläinuks. „Lõppev nädal oli Nad e Ali piirkonnas tegutsevate Afganistani valitsusvastaste mässuliste jaoks kehv, kuna lisaks Estcoy operatsioonile on samas piirkonnas aktiivselt tegutsenud nii koalitsioonijõudude kui ka Afganistani julgeolekujõudude üksused,“ ütles major Loik. Kompaniiülema sõnul sai üksus esimese ülesandega hästi hakkama, harjumist vajab vaid kuum kliima.

Enne esimesele operatsioonile suundumist läbisid Estcoy-16 kaitseväelased Camp Bastionis rohkem kui nädalapikkuse täiendõppe viimaks end kurssi kohalike oludega. Oma kogemusi jagasid Estcoy-15 kaitseväelased ja liitlased Ühendkuningriigist.

Täiendväljaõppel pöörati muuhulgas tähelepanu isevalmistatud lõhkekehade vastasele tegevusele koos maamärkidest aru saamisega, aga ka kohaliku elanikkonnaga suhtlemisele.

„Siin on võimalik teha väljaõppesse viimaseid parandusi ja täiendusi,“ ütles major Loik. „Eriti rahul oleme eelmise kompanii poolt organiseeritud õppepatrullidega jao ja rühma koosseisus, sest need andsid sõduritele kõige rohkem kogemusi ja võimekust maastikul ettetulevate situatsioonidega hakkama saamiseks.“

Uus jalaväekompanii võttis lahinguvastutuse Helmandis üle 14. mail. Eelviimane Eesti lahinguüksus Estcoy-16 on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni lahingutoetuskompanii baasil. Estcoy-16 paikneb Camp Bastioni sõjaväebaasis ja teenib Helmandi väekoondise manööverkompaniina kogu Helmandi väekoondise operatsiooniala piires.