Riigikogu kogunes täna kell 11 erakorralisele istungjärgule vastremonditud Toompea lossi suurde saali, et arutada Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu.

Riigikogu pressitalituse teatel tuleb esimese päevakorrapunktina teisele lugemisele ja lõpphääletusele valitsuse algatatud Euroopa Liidu toimimise lepingu muudatuse ratifitseerimise seaduse eelnõu.

Selle seadusega ratifitseeritakse Euroopa Liidu toimimise lepingu muudatus, millega muudetakse Euroopa Liidu toimimise lepingu artiklit 136 ja lisatakse sinna uus lõige, mille kohaselt võivad liikmesriigid, mille rahaühik on euro, luua stabiilsusmehhanismi (ESM).

Seejärel tuleb esimesele lugemisele valitsuse algatatud Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu.

Vaata riigikogu otseülekannet istungist:

Tekstiline otseülekanne istungilt:

Ratifitseeritava lepinguga luuakse Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM), mille eesmärk on anda tõsistesse rahalistesse raskustesse sattunud ESMi liikmetele rangetel majanduspoliitilistel tingimustel stabiilsustoetust ja finantsabi, kui see on hädavajalik kogu euroala ja selle liikmesriikide finantsstabiilsuse tagamiseks.

ESMi kapitali suurus on 700 miljardit eurot ja Eesti osalus ESMis 1,302 miljardit eurot. Lepingu jõustumisest alates kohustub Eesti viie osamaksena paigutama ESMi 148,8 miljonit eurot.

Eesti ülejäänud osalus ESMis on 1,1532 miljardit eurot.

Eelnõu sätestab ka ESMiga seotud siseriikliku regulatsiooni. Eelnõu kohaselt langetaks kõik olulisemad otsused Riigikogu täiskogu ning tehnilist laadi ja kiireloomulised otsused jääksid EL asjade komisjoni kanda.

Riigikogu täiskogu pädevusse kuuluksid eelnõu kohaselt otsused, mis puudutavad ESMi lubatud aktsiakapitali ja maksimaalse laenumahu muutmist, samuti uute memorandumite ja neisse tehtavate oluliste muudatuste heakskiitmist ning hädaabi reservfondi lõpetamist. Eelnõu reguleerib ka seda, kuidas toimub riigikogu teavitamine ESMi tegevusest.