Kongressist osa võtvad 15 rahva esindajad süüdistavad Hiinat etnilise puhastuse jätkamises Tiibetis, selhulgas Tiibeti naiste sundsteriliseerimises. ERO avalduses avaldatakse nördimust ka selle üle, et Hiina võimud ei ole vastanud dalai-laama viiepunktilisele rahuplaanile.

ERO kutsub Hiina võime üles kohtuma Tiibeti usujuhi dalai-laama või tema esindajatega, et leida mõlemale poolele vastuvõetav lahendus Tiibeti probleemile.

Riigikogu Tšetšeenia toetusgrupi esimees Andres Herkel on ajakirjanduses öelnud, et ERO kongressil tuleb kõne alla Eestis visiidil viibiva Hiina parlamendi esimehe Li Pengi peaministriks oleku ajal toimunud Taevase Rahu väljaku veresaunast, enam kui miljonist Hiina võimu all hukkunud tiibetlasest, budistliku kultuuri barbaarsest hävitamisest ja suhetest Taiwaniga.

"Nende küsimustega seotud häbist ei pääse Hiina liidrid üheski demokraatlikus riigis," tähendas Isamaaliitu kuuluv Herkel.

ERO kongressil osaleb ka Tiibeti usujuhi dalai-laama eriesindaja Chhime Chhoekyapa.

Riigikogu Tiibeti toetusgrupi laupäevase teate kohaselt tuleb Tiibeti usujuht Tema Pühadus dalai-laama järgmise aasta juunis taas Eestisse.

Hiina Rahvavabariik, mille tähtsuselt teine mees Li Peng laupäeval oma Eesti-visiidi lõpetab, on kategooriliselt keeldunud dalai-laamaga ühendust pidamast ja teda tunnistamast. Dalai-laama Hiina võimudelt Tiibeti täielikku iseseisvust, vaid ulatuslikku autonoomsust.

Riigikogu Tiibeti toetusgrupp on aastaid tagasi teinud avalduse, milles hoiatab Hiinat Tiibeti kultuuri hävitamise tagajärgede eest.

"Eriti ilmne on see sellise vana ja rikka kultuuri puhul nagu Tiibeti oma. Me ei taha, et Tiibet satuks hävitatud tsivilisatsioonide nimekirja asteekide, inkade ja paljude teiste rahvuste kõrvale," öeldakse avalduses.

Tiibeti toetusgrupp nentis, et Tiibeti rahvas eesotsas Nobeli rahupreemia laureaadi dalai-laamaga on maailma rahvaste rahumeelse vabadusvõitluse eeskujuks.