Pevkur ütles riigkogu infotunnis riigikogu liikmete küsimustele vastates, et praeguseks on esimene noorarst vastavasisulise taotluse teinud ja märkinud oma töökohaks Põlva haigla.

„Ta vastab kõikidele tingimustele, mis on lähtetoetuse saamiseks vajalikud,“ kinnitas minister, kelle sõnul on huvilisi veel, kuid huvi ei ole veel taotluseks vormistatud.

Pevkur meenutas, et tegemist on alles esimese aastaga, kui noortele arstidel lähtetoetust pakutakse. Et arstide esimene vajadus on üldhaiglatesse ja nendele erialadele, mida on kohustuslik nendes haiglates osutada, siis ei saa kehtestada toetus kõikidele noorarstidele. Sellega motiveeriks lähtetoetus noori arste veelgi rohkem minema regionaalhaiglatesse, kus nii suurt arstide puudust pole.

Noorarstide toetuse suurus on kuni 15 000 eurot taotleja kohta. Tingimuseks on, et noorarst töötaks vähemalt 40 tundi nädalas.

Lähtetoetuse suurus ja ülemmäär sätestatakse iga-aastases riigieelarve seaduses. 2012. aasta riigieelarves on lähtetoetuste maksmiseks planeeritud kokku 150 000 eurot.