Koalitsiooni algatatud presidendi ametihüvede seaduse muutmine annaks ka riigijuhi abikaasale hulga soodustusi. Sellega on üldiselt päri ka riigikogu opositsioonierakonnad, kirjutab Postimees.

Tõenäoliselt juba järgmisel nädalal seaduseks saav eelnõu puudutab nii endist presidendipaari Lennart ja Helle Meri, praegust presidendipaari Arnold ja Ingrid Rüütlit kui ka tulevasi ametisse määratavaid riigipäid ja nende abikaasasid.

“On kahju, et seda ei reguleeritud enne esimese vabanemisjärgse riigipea ametisse astumist,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees ja Res Publica fraktsiooni liige Urmas Reinsalu. “Võin öelda, et riigipea abikaasal on reaalne töökoormus ja erinevad esindusülesanded.”

Sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor tõdes, et presidendi abikaasa tööd tuleb riiklikult tunnustada.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Maret Maripuu nentis, et seni pole presidendi abikaasa saanud riigi poolt mingisugust toetust. Maripuu ütles, et presidendi abikaasa roll nõuab suurel määral loobumist oma varasemast tegevusest ning presidendi kõrval olemist nii visiitidel kui vastuvõttudel.

Kavas on seadustada ka presidendi abikaasale esindustasu maksmine, mis oleks 30 protsenti riigipea palgast.

Poliitikud tahavad seada sisse ka 11 000 kroonini küündiva hüvitise, mida presidendi abikaasa saaks pärast oma mehe või naise ametivolituste lõppu, juhul kui ta ei lähe tööle.

Presidendiks valitud isiku lesel on seaduse järgi õigus saada toitjakaotuspensioni, kui ta oli presidendi abikaasa presidendi ametivolituste ajal.