Nii ERSP endiste juhtide kui ka kaitsepolitsei hinnangul on loodava partei ideoloogiline liin taunitav, ehkki Madissoni ja tema mõttekaaslaste senises tegevuses otseselt midagi riigivastast pole, vahendavad ERR Uudised “Aktuaalset kaamerat”.

ERSP esimese esimehe Lagle Pareki hinnangul rikub Madisson oma kavatusega Eesti iseseisvusele eest võidelnud erakonna nime ja ideaalid.

Kuna Eestis on demokraatliku riigina ka poliitiline tegutsemisvabadus, siis kaitsepolitsei uue erakonna loomisse sekkuda ei saa.

“Väga raske on aru saada, milline inimene, kes ennast peab rahvuslaseks, ütleme eestlaseks, saab siduda rahvusluse ja Eesti riigi iseseisvuse idee natsionaalsotsialismiga. See on iseenesest mitte ainult kaitsepolitseile, vaid ka enamikule inimestest täiesti arusaamatu,” sõnas kaitsepolitsei komissar Andres Kahar.

Samuti on kapo hinnangul veel vara öelda, kas erakonna loomisega tahetakse lihtsalt Eesti mainet kompromiteerida ning kas selle taga võib näha ka “Venemaa karvast kätt”.

Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei asutajaliikmed nimetavad murettekitavaks “omal ajal ERSP-st lahkunud isikute püüdlusi saavutada tähelepanu katsetega usurpeerida erakonna nimi”, vahendavad ERR Uudised asutajaliikmete avaldust.

“Tegemist on häbiväärse ja Eesti vaenlastele trumpe kättemängiva katsega taandada Eesti rahva demokraatlik võitlus oma püsimajäämise eest natsismiga piirnevaile loosungeile ning kõva käe režiimi ihalusele,” leiavad avaldusele alla kirjutanud Jüri Adams, Tunne Kelam, Mati Kiirend, Lagle Parek, Arvo Pesti, Eve Pärnaste ja Vello Salum,

“Eesti rahvale ei saa rahvuslust ega selle tõlgendamist ette kirjutada. Usaldame oma rahva tervet arusaama samuti nagu meie rahvas usaldas 20 aastat tagasi kodanike komiteede liikumist, mis päädis demokraatliku rahvusriigi taastamisega. Kellelgi pole õigust täna, ERSP asutamise 21. aastapäeval, kuritarvitada selle ajalugu teinud erakonna nime ega pärandit,” lõpeb ERSP asutajaliikmete avaldus.