Pianist Vardo Rumessen rääkis Klassikaraadio saates „Quo vadis?“, et Neeme Järvi helistas talle ja oli äärmiselt nördinud sellest, et orkestri, mille kunstiline juht ta eellepingu alusel on, staatust muudetakse ilma temaga läbi rääkimata.

Rumesseni sõnul rääkis Neeme Järvi sellest, et temaga tehtud lepingus on selgelt määratletud, et tegemist on riikliku sümfooniaorkestriga. Kuid nüüd on see leping tühistunud, sest enam seda orkestrit ei ole, lisas Rumessen.

"Valitsus on teinud võhikliku ja arusaamatu otsuse," sõnas Rumessen ja lisas, et Neeme Järvi arvamusega ei arvestatud üldse.

Rumesseni sõnul on Neeme Järvi sellest otsusest väga solvunud ja ei tule enne Eestisse, kui tal on orkester, mille nimi on Eesti riiklik sümfooniaorkester. «Sellega seoses on mul väga kahju kõigile muusikahuvilistele teatada, et kontserdid 19. ja 20. detsembril jäävad ära, samuti uusaastakontsert 1. jaanuaril,» lisas Rumessen raadiosaates. 

«See on järjekordne näide asjade ajamise kultuurist, mis oli Sirbi puhul,» lausus Rumessen. Sirbi probleem on tema hinnangul ainult jäämäe veepealne osa.

Rumessen oli kriitiline valitsuse suhtes. „Meie valitsusel puudub pealisüleasnne, mille nimel me tegutseme,“ rääkis Rumessen saates. „Tegutsetakse majanduliku heaolu saavutamise nimel, aga see on ainult vahend millegi tähtsama ja olulisema saavutamiseks.“ Tema arusaamise järgi see ongi kultuur.

Valitsus andis eile istungil kultuuriminister Rein Langile volituse asutada sihtasutuse Eesti Kontsert ja sihtasutuse Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO). Mõlemad sihtasutused alustavad tööd 1. veebruarist 2014.

Langi sõnul on riigiasutuste Eesti Kontsert ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tegevuste ümberkujundamise eesmärk muuta nende juhtimine paindlikumaks ja juhtide vastutusel põhinevaks.

Järvi ja ERSO direktor Kadri Tali lükkasid täna õhtul Rumesseni väited ümber. "Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri nimel soovime kinnitada, et ERSO töö jätkub kavandatud rütmis. Naasnuna pikalt Ameerika-turneelt ootame kõik pikisilmi Teiega kohtumist detsembrikuu kontsertidel! Vabandame siiralt Teie ees tekkinud segaduse ja levinud valeinformatsiooni pärast. Elame hingega kaasa Eesti kultuuri arengule ning valutame südant orkestri tuleviku pärast. See aga ei tähenda, et meis oleks raasugi destruktiivset mõtlemist või käega löömise meeleolu."