“Tegelen hetkel kiiresti maksuametiga läbirääkimisega, sest ERSO maksuvõlg on väga suur ja selle tõttu on orkestri kontod sisuliselt kinni,” sõnas ERSO direktori kohusetäitjaks määratud Anneli Unt Delfile.

“See on tegemata töö,” rääkis ta, et sai maksuametilt võlateate reedel ning ka täna hommikul leidis laualt teiste paberite seast varasema kirja maksuvõla kohta.

“Mul on maksuametiga praegu läbirääkimised pooleli,” lausus Unt ning kinnitas, et orkestri muusikud muret tundma ei pea — nende palgad makstakse välja. “Mingil juhul keegi muusikutest kannatama ei pea, selle nimel ma praegu tegelen ja rabelen.”

Novembri keskpaigaks on orkestri maksuvõlg kasvanud ligi pooleteisele miljonile. “Maksuvõla tekkimises ei ole mingeid emotsioone, me kõik teame, et riigis on seadused ja maksud tuleb maksta,” selgitas Unt, et selline võlasumma ei teki üleöö. “Ma pole sellise asjaga varem kokku puutunud, olen olnud kümme aastat riigiasutuse juht, aga mul on alati maksud makstud olnud, sellepärast on see minu jaoks uus mängumaa, kuhu olen ootamatult sattunud.”

Unt toonitas veel kord, et töötab sellise lahenduse nimel, et orkestrandid kannatama ei peaks.