ERR-i juhatuse liige Ainar Ruussaar rääkis täna riigikogu kultuurikomisjonil toimunud ERRi-teemalisel arutelul küsimustele vastates, et kui vaadata venekeelse ETV+ lineaarset ehk otse telerist vaadatavust, siis aasta või poolteist tagasi oli selge, et kiiret hüpet (nagu seda tuli ETV2 puhul) selles ei tule.

Samas tõi Ruussaar välja, et oktoobris vaatas telekanalit ETV+ 15 minutit või rohkem natuke üle 250 000 inimese. Lisaks vaatas sama aja jooksul venekeelset ETV-d 80 000 unikaalset kasutajat. Pooled vaatajatest on olnud valdavalt eestlased ja pooled venelased ning alates kevadest on Venemaa tõusnud esimeseks riigiks, kust enim kanalit ETV+ vaadatakse.

ERRi meediauuringute osakonna juhataja Andres Jõesaar oli aga ETV+ kritiseerijate suhtes palju karmim ja ütles, et inimesed, kes ütlevad, et ETV+-il pole vaatajaid, ei põhine faktidel. Jõesaar näitas graafikul, kuidas ETV+ on suurendanud mõju reachile ehk kogu ERRi sisu jõudmisel auditooriumini. Samuti on ETV+ vähendanud Venemaa telekanalite vaadatavust Eestist.

"Seega igasugune mõte ETV+ sulgemisest tasub nende andmete valguses põhjalikku kaalumist," rääkis Jõesaar.

Rahvusringhäälingu nõukogu esimees Agu Uudelepp ütles, et riigikogul on ainupädevus otsustada ERRile raha andmise üle, aga seadusandjal pole õigust öelda, et nüüd te peate panema mõne kanali kinni. "See on ringhäälingunõukogu pädevus," tõdes Uudelepp.

Uudelepp lisas ka, et suhtekorraldajana ta mõistab väga hästi, miks poliitilises kommunikatsioonis selliseid ettepanekuid tehakse.

Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) soovib ühes oma muudatusettepanekus järgmise aasta riigieelarve osas EKRE telekanali ETV+ sulgemist. EKRE leiab, et ERRi eelarvet tuleks vähendada nelja miljoni euro võrra.

"ETV+ programmi kulu rahvusringhäälingu tegevuses on ligi 4,4 miljonit, mis on üks kallemaid programme," selgitas erakond. "Samas on tegemist ühe kõige vähem vaadatava/kuulatava kanaliga, mis ilmselgelt ei täida talle pandud ülesandeid. Venekeelse elanikkonna lõimimist ei toimu, sest valdav osa vaatajaskonnast sellel venekeelsel programmil on eestlased," leiab EKRE, et seega tuleks programmi tegevus lõpetada.

Samuti leiab EKRE, et vähendada tuleks sihtasutuse Kultuurileht rahastamist 165 000 euro võrra.