Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk peab ükspuha millise poliitiku asumist ERRi poliitikateemalise saate juhiks väga halvaks pretsedendiks.

"Nagu üks vanasõna hoiatab: lase kits kirikusse, ta läheb kantslisse kah," tõi Tammerk võrdluseks. "Lase üks poliitik avalik-õiguslikus meedias poliitikasaadet juhtima, kohe on teised järgi. Huvitav, kelle ees siis ust kinni panna?"

Tammerki sõnul võib arvata, et varsti on ootelehel Heimar Lenk ja teised.

Lang teemal pikemalt ei peatu

"Tarmu Tammerkil on õigus oma arvamusele," andis Lang lühikese vastuse Delfi kommentaaripalvele ega soovinud sel teemal midagi lisada.

Tammerki sõnul eristab ERRi kommerts- ja munitsipaalmeediast see, et tal on kohustus olla erapooletu ja tasakaalustatud, samal ajal hoides kriitilist pilku ühiskonnas toimuval. "Poliitikud saatejuhtidena kaotaks selle tähtsa erisuse ära," sõnas Tammerk.

Tammerk viitas, et ettepanek paluda erakonna juhatuse liiget Rein Langi Raadio 2 poliitikasaadet juhtima tuli majavälise saatejuhi Allar Tankleri poolt. "Sellised olulised otsused peaks ka ERRi juhatusest läbi käima," sõnas Tammerk. "Lootkem tervele mõistusele, sest poliitikust saatejuhid kaotaks ära ERRi avalik-õigusliku mõtte."

Kogenud raadiohääl, kellele ei saa sõnu suhu panna

Tankler ei näe Langi raadiotöös probleemi, sest alates 1. märtsist ta enam riigikogu liige pole ja tegevpoliitikas ei osale. "Ma ei näinud enam tema osalemises takistusi," sõnas Tankler.

"Minu jaoks oli oluline see, et Lang on väga pika kogemusega raadiohääl," ütles Tankler Delfile.

Oma ettepanekust kutsuda Lang saatejuhiks andis Tankler teada ka Raadio 2 peatoimetajale Kristo Rajasaarele.

Tankleri sõnul mõtles Rein Lang päris kaua pakkumise üle. "Läbirääkimisi pidasime detsembri algusest. See on ikkagi selline otsus, mida ei saa teha uisapäisa," kõneles Tankler. "22. märtsist hakkame pihta ja vaatame, kuidas meil välja tuleb, kuidas meil omavahel eetris klapp on ja kuidas kuulajad meid vastu võtavad."

"Kui vaadata viimase aja uudiseid, siis üldiselt on trend sinnapoole, et kui poliitik kuskil suu lahti teeb ja räägib vabalt oma mõtteid, siis on see toonud poliitikule ja tema erakonnale pigem kahju kui kasu," lisas Tankler.

"Rein Langiga, kellel on palju mõtteid ja palju öelda, eriti pärast seda, kui ta ei pea kalkuleerima, mida ta ütleb ja kas ja kellele see kahju või kasu toob, tuleb värvikas ja elav saade," rääkis Tankler. "Kõik, kes Rein Langi tunnevad, teavad, et ta ei ole inimene, kellele erakond või keegi teine saaks ette kirjutada, mida ta peaks maailma asjadest arvama."

Allikmaa peab sellist saatejuhtide paari võimatuks

ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa on seisukohal, et tõenäoliselt saaks Langi osalusel huvitava saate.

"Lang on osav sõnaseadja ja kindlasti me kuuleksime tema suu läbi analüüsi ja arvamusi, mis oleks meedia peavoolust mõnevõrra erinev," on Allikmaa veendunud. Allikmaa ei kahtle, et R2 saaks juurde uusi kuulajajd, kuigi mõned ilmselt ka loobuks. Kuid see on asja üks pool.

Teine ja märksa olulisem küsimus on Allikmaa sõnul seotud ERR-i sõltumatuse, objektiivsuse ja tasakaalustatusega. "Sõltumata sellest, mis saates tegelikult räägitakse, oleks meil väga keeruline, pigem võimatu, avalikust veenda, et kõik on korras," rääkis Allikmaa. "Lihtsamalt väljendudes - Langi osalemine kaassaatejuhina saates "Olukorrast riigis" lööks üsna suure mõra avalik-õigusliku ringhäälingu vundamenti."

Allikmaa sõnul on selleks vundamendiks professionaalsus ja erapooletus ning tagajärjeks vaatajate ja kuulajate usaldus. Viimase uuringu kohaselt usaldas ERR-i 83,5 protsenti Eesti elanikest. "See on väga kõrge tulemus, aga selles hoolimata ei tohi me teha asju, mille tagajärjel me teame juba ette, et see võib kahandada usaldust meie vastu," ütles Allikmaa.

Allikmaa möönis, et ta teadsin, et Allar Tankler soovib kaassaatejuhiks kutsuda Rein Langi. "Meil oli sellest juttu, aga ma olin ka üsna kindel, et kõik asjaosalised mõistavad selle plaani nõrku külgi," ütles Allikmaa. "Usun, et nii Lang kui ka Tankler, kui nad tahavad näha ERR-i tugeva, sõlumatu ja erapooletu kuvandiga meediaorganisatsioonina, mõistavad sellise saatejuhtide paari võimatust."

Rein Lang on praegu riigikogu liige. Valimistel ta ei kandideeri.