„Teema tõusmine teravdas tähelepanu edaspidisteks juhtudeks, kus väiketootjalt tulnud saate puhul tootjal ja ETV-l omavahelised rahalised suhted puuduvad ja kus on teada, et teemavaldkonna toetust on otsitud mujalt,” sõnas Tõevere-Kaur.

ERRi meediasuhete juht märkis, et mujalt toetuse otsimine on iseenesest seadusega kooskõlas ja sisu osas jääb ETV ka välisrahastuse puhul sõltumatuks, sest teemasid ja lähenemisviise ei lase toimetused endile ette kirjutada.

„Väiketootja rahahankimise viis, näiteks kas või taotlemise sõnastuse stiil, võib aga toimetuse sisukontrollist hoolimata heita kanalile varju. Ja seda tulebki edaspidi terasemalt silmas pidada,” selgitas Tõevere-Kaur teravama tähelepanu vajadust.

Möödunud nädalal otsustas ETV pärast Eesti Päevalehe artiklit eetrist maha võtta sarja „Mina elan siin”, mida tootis osaühing Alpi Film, kes saatis omavalitsustele ja ettevõtjatele kirja, milles teatas, et ühe „saate maksumus vastavalt tellija soovidele ja ettepanekutele on 3800 eurot”.

Kahel eelmisel suvel eetris olnud saatesari tutvustas Eesti eri piirkondade maaelu ja tublisid kohalikke tegijaid, mistõttu võiks suvel eetrisse minema pidanud sari olla ettevõtjatele ja vallajuhtidele ahvatlev võimalus end pool tundi avalik-õigusliku televisiooni ekraanil reklaamida.

„Analoogsete juhtumite vältimiseks informeerime ka teisi tootmisfirmasid, et nad väldiks sellist tegevust ja kooskõlastaks ERR-iga eelnevalt sarnaste projektide finantstaotlused,” ütles Eesti Päevalehele rahvusringhäälingu juhatuse liige Hanno Tomberg, kelle sõnul on Alpi Filmi pakkumised ja vastukaja sellele ERRi mainet kahjustanud.