Riik hoiab sellega kokku ravimihüvitiste raha ja ka patsiendid saaksid raha säästa, kui valiksid odavamaid ravimeid, aga sageli pole inimesed soodsama ravimi valimise võimalusest teadlikud ning igaühele ei pruugi odavam analoogravim sobida, vahendasid ERR-i uudised "Aktuaalset kaamerat".

"Kui on soodusravimite nimekirjas olev ravim, siis on lepitud kokku maaletoomise hind riigiga näiteks aastaks, mille jooksul ei tohi seda hinda muuta. See aga ei tähenda patsiendile midagi, sest kui riik otsustab vahepeal, et hakkab konkreetset ravimit vähem kompenseerima, siis patsiendi osa ju ikka tõuseb," selgitas OÜ Terve Pere Apteek juhataja Kadri Tammepuu.

Ravimi piirhind ehk haigekassa poolt tasutav osa määratakse sama toimeainega toodetest odavamate järgi ja seetõttu peab patsient kallima arstirohu ostmisel vahe ise kinni maksma – alates juulist paljude ravimite piirhinnad langesid ja erinevalt riigist annab see inimeste rahakotis valusalt tunda.

Inimene saab raha kokku hoida, valides sama toimeainega ravimitest odavama, kusjuures vahe hindades võib olla väga suur – näiteks kolesterooli alandamise retseptiravimi puhul jäävad nelja erineva tootja hinnad vahemikku 200-800 krooni – igale inimesele odavaim paraku ei sobi, aga paljudel juhtudel maksab patsient sadu kroone peale sellepärast, et ei tea teisi võimalusi ega usalda apteekrit.