„Jah, kuulutasime, aga me oleme selle juba tagasi võtnud,” ütles rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ja selgitas, et hanke korraldamine otsustati jaanuari keskel, kui see veel lubatud oli. Alles reedel jõudis teade registrisse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Allikmaa sõnul ei kavatse ERR hoone planeerimist siiski katki jätta. „Riigieelarvega on majale sel aastal antud 30 miljonit krooni. Mõtleme rahulikus tempos edasi. Tõsi, ehitamist veel kavandatud ei ole,” rääkis ta ja lisas, et töö jätkub niipea, kui riigieelarve on vastu võetud.

„Aeg töötab meie kahjuks. Praegu oleks erakordselt hea alustada, sest hinnad on täiesti maas,” sõnas ERR-i juht.

Seda, et kärbitud eelarve võiks ERR-i uue hoone jaoks vähem raha tuua, Allikmaa ei usu, viidates valitsusliikmete arvamusele, et investeeringute kallale minek oleks halvim valik.

Raskel ajal projektiga jätkamist pooldasid ka ERR-i nõukogu liige Peeter Kreitzberg ja nõukogu esimees Andres Jõesaar.

„Hoonega on tegeldud juba palju aastaid, kulutatud on väga palju töötunde ja eskiisprojektile on läinud kümneid miljoneid. Praegu ei oleks otstarbekas seda peatada,” arvas Kreitzberg.

Andres Jõesaare andmetel on hoone arenduse tempot rahanappuse tõttu küll aeglustatud, kuid töö jätkub. „Kui Eesti riik jälle jalgadele saab, siis võime vahest kiiremini edasi minna,” märkis ta. „Eks me arvestame väga reaalsete oludega, aga programm on peamine.”

Sama rõhutas ka Margus Allikmaa, kes ütles, et jätkatakse kõigi saadetega. Probleem võib tema sõnul tekkida siis, kui riik peaks ERR-i palgafondi üle kümne protsendi vähendama.

Seevastu riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Jürgen Ligi hinnangul tuleks lähteülesanne uuesti läbi mõelda, sest plaanid tehti buumi ajal ja praegu ei peaks projekteerimist jätkama.

Kui 2007. aastal, mil valmis Eesti rahvusringhäälingu uue hoone arhitektuurilahendus, räägiti, et hoone läheb maksma suurusjärgus miljard krooni, siis nüüd on see summa tublisti kokku kuivanud.

„Oleme niigi ka esialgset ruumiprogrammi vähendanud. Praeguste ehitushindade juures võiks summa olla umbes 600 miljonit krooni või isegi alla selle,” pakkus Margus Allikmaa Kumu mõõtu hoone ehitamise hinnaks.

Ehituse rahastamiseks kavatseb ERR maha müüa tele- ja raadiomaja, puudujääv summa laenatakse plaani järgi pangast.

Tulevane ringhäälingumaja ehitatakse Tallinna Kristiine linnaossa aadressile Tuisu 21. Hoone krundi suurus on ligi 2,4 hektarit. Seni on projektist töös esimene projekteerimisetapp.