“Loodame, et Peeter Ernits jätkab Maalehe tasakaalukat, usaldusväärset ja vaoshoitud hoiakut,” ütles AS-i Maaleht nõukogu esimees Jüri Ehasalu BNS-ile.

Ta ütles, et nõukogu määras Ernitsa peatoimetaja kohale üksmeelselt, vastaskandidaatidest ei pidanud ta võimalikuks rääkida. “Nõukogu hindas Ernitsa ajakirjanduslikku kogemust ja tegevust loodusehoidjana,” sõnas Ehasalu.

Ernits asub ametisse 20. juulist, seni täidab Maalehe peatoimetaja ülesandeid vanemtoimetaja Sulev Oll.

Ernits nimetas Maalehte heaks ja tasakaalukaks tooteks, kuid lisas, et kaasaegsed võimalused lasevad lehte veelgi paremaks teha. “Põhiliin jääb samaks, tihendada levikut linnas. Kuid mõtteid on väga-väga palju,” rääkis Ernits, soovimata samas oma plaane veel täpsustada. “Ma pole veel kursis toimetuse siseeluga, et mida nad saavad ja tahavad teha.”

Ernits (50) on lõpetanud Tartu ülikooli bioloogina. Aastail 1976-1980 töötas ta Tallinna Loomaaia teadurina, siis 1997 aastani Eesti Loodusmuuseumis, viimased seitse aastat direktorina. 1998.-2002. aastani oli Ernits ajakirja Luup peatoimetaja, ajakirja tegevuse lõpetamisel sai temast Postimehe erikorrespondent.

Maalehe kauaaegne peatoimetaja Sulev Valner esitas aprillis lahkumisavalduse, kuna asub juunist Eesti Raadio juhatusse.

Maalehe nõukogu on Valneri ametisse kinnitanud kahel korral, mõlemal puhul kolmeks aastaks. Tema praegune ametiaeg oleks läbi saanud sügisel. “Kui Valner oleks sügisel soovinud uuesti kandideerida, oleks ta olnud favoriit number üks,” ütles Ehasalu aprillis.

Maaleht hakkas ilmuma 1987. aastal. Esimene peatoimetaja oli Ülo Russak, pärast teda said sellele kohale Olev Anton, Raul Kilgas ja Sulev Valner. Maalehe tiraaž oli aprillis 44 000.