Konkursikomisjoni esimehe, kantsler Siim Suklese sõnul on Tõnis Lukas suurte kogemustega tippjuht.

“Lukas tunneb hästi Eesti Rahva Muuseumi, kuna oli aastatel 1992 kuni 1995 ERMi direktor,“ märkis Sukles saadetud teates. „Lukase kogemused annavad kindluse, et tema juhtimisel õnnestub Raadil välja ehitada kaasaegne muuseumikompleks ja muuta sealne keskkond avatud kultuuriruumiks,“ lisas Sukles.

Delfi kirjutas hiljuti, et Vaba Isamaalise Kodaniku kaks võtmetegelast on pääsemas tänu koalitsioonile, kelle vastu VIK suuresti sõdib, kõrgepalgalistesse ametitesse. Nimelt tõi Delfi välja, et on väga tõenäoline, et Aimar Altosaar on järgmine riiklik lepitaja ja Tõnis Lukas ERMi uus direktor.

Tõnis Lukas on omandanud Tartu Ülikoolis magistrikraadi ajaloo erialal.

Tõnis Lukas on riigikogu XII koosseisu liige ja keskkonnakomisjoni esimees. Ta on olnud riigikogu liige ka VIII, IX, X, XI koosseisus. Varem on ta töötanud Tartu Ülikooli lektorina, aastatel 1992-1995 oli ta Eesti Rahva Muuseumi direktor, 1996–1997 Tartu linnapea. 1999–2002 oli Lukas haridusminister, 2007-2011 haridus- ja teadusminister. Ta on kuulunud ka Eesti Kongressi (1990–1992) ja aastatel 1993–2005 Tartu linnavolikokku.

Lukas on erakonna Isamaa ja Res Publica Liit, Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi, Eesti Kutsehariduse Edendamise Ühingu, Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Õpetatud Eesti Seltsi, kaitseliidu, Vaba Isamaalise Kodaniku, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kuratooriumi liige. Ta on avaldanud artikleid nii ajakirjanduses kui erialakogumikes, kooliõpikuid, raamatud "Tartu toomhärrad 1224–1558" (Tartu, 1998) ning „Jõudu meil on 2012“.

Tõnis Lukas on 2006. aastal pälvinud ka riigivapi IV klassi teenetemärgi.

Muuseumi direktor vastutab muuseumi igapäevase ja strateegilise juhtimise eest. Oluline ülesanne on muuseumi sisulise- ning majandustegevuse lühi- ja pikaajaline planeerimine ning kavandatu elluviimine.

Kultuuriministeerium kuulutas välja konkursi direktori ametikohale seoses ERMi senise direktori Krista Aru lahkumisega direktori ametikohalt. Krista Aru esitas kultuuriministeeriumile avalduse lahkuda direktori ametikohalt, soovides keskenduda edaspidi senisest enam uurimistööle.

Konkursikomisjoni kuulusid Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme, Tartu Ülikooli etnoloogia professor Art Leete, Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi kultuuriajaloo dotsent Marek Tamm, teater „Vanemuine“ direktor Paavo Nõgene, kultuuriajakirja „Akadeemia“ peatoimetaja Toomas Kiho ning Kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles, asekantsler Anton Pärn, muuseuminõunik Marju Reismaa ning finants- ja varahaldusosakonna juhataja Liili Kaska.