RKASi juhatuse liikme Elari Udami sõnul sooviti ERMi köögitehnika hange läbi viia läbipaistvalt ning kõiki osapooli võrdselt koheldes, kuid tänaseid arenguid arvestades tuli ERMi huve silmas pidades langetada otsus uue hanke läbiviimise kasuks. “Leiame, et senine hankeprotsess võib jääda pikaks ajaks venima ning eesmärk – sisustada ERMile vajalik toitlustusala, täitmata. Kõiki asjaolusid arvestades ja põhjalikult kaaludes otsustasime valmistada ette uue hanke,” lausus Udam.

Hankele ühe pakkuja soovil järelevalvemenetlust teinud rahandusministeerium tegi RKASile varem ettekirjutuse. Ministeerium leidis, et RKAS ei ole teinud kõigi pakkumuste ja neis esinevate puuduste kohta põhjendatud otsust ja soovis pakkumiste uuesti läbi vaatamist.

Nüüdseks on selge, et RKAS ei suutnud leida võimalust edasi minna algse hankega, kuna tegelikult ei vastanud hanke tingimustele ükski pakkuja. RKAS viitas tegelikult, et läbikukkumise taga olid hoopis hanketingimused. Nendest samade tingimuste kaheldavale korrektsusele on korduvalt tähelepanu juhtinud ka Eesti Päevaleht.

Kuigi hanke viis ametlikult läbi RKAS, koostati hanke tehniline kirjeldus ikkagi ERMi ja nende konsultandi koostöös. Selleks konsultandiks oli hankes osalenud Dieta AS.

Pärast köögitehnoloogia hanke tühistamist ja uuesti alustamist on tekinud veider olukord. Rahandusministeeriumile tehti kaebus just selle tõttu, et kaup oli kirjeldatud Dieta poolt ja Dieta suunas. Näib, et ministeerium ei leidnud selles aga mingit probleemi. Samas leiti, et hange tehti ebakorrektselt muus osas (pakkumiste hindamisel), mistõttu hange tühistati.

Samal ajal on tähelepanu alt kõrvale jäänud teine ERMi kööki puudutav hange, mis oli samuti Dieta lauale suunatud ja kus nad jäid ka ainukeseks pakkujaks. Selle osas on leping sõlmitud ja meeletu summa eest lauanõusid jõuab kohale. Küll aga jääb hiljaks tehnika, mille abil puusüümustriga taldrikutele süüa valmistada.

Uue hanke puhul üritatakse tehtud vigu vältida ja korraldamisele eelneb koostöös ERMiga seniste hanketingimuste täiendav analüüs. Kuna RKAS ei ole spetsialiseerunud köögiseadmete hangete läbiviimisele ega oma valdkonnas kõikehõlmavat kompetentsi, siis kaasatakse hanketingimuste täiendavasse analüüsi valdkonna teisi eksperte, ütles Udam.

Uus hange ERMi köögitehnoloogia ostmiseks ja paigaldamiseks on kavas välja kuulutada hiljemalt septembri lõpus ning vajalikud seadmed tarnida ning paigaldada hiljemalt tuleva aasta jaanuaris.