Eesti Rahva muusemi avamiseni on aega kaheksa päeva, kuid see ei tähenda, et kõik oleks valmis. Riigihanke taga seisab köök ja sellega toitlustus, kuid muret tekitab ka giidide puudus.

ERM-i avalike suhete juht Kaarel Tarand ütles toitlustuse kohta, et tuleb teha kõik külalistele antud lubadused ja kohustused täita. "Meil on välja mõeldud ja kokku lepitud mitmeid ja kombineeritud lahendusi, et me mingis ulatuses suudame külastajaid toitlustada. Eriti kui rääkida üritustest, konverentsidest ja teatriõhtutest. Me leiame need lahendused partnerite toel," kinnitas ta.

"Lahendused on väga lihtsad, kui küsimus on meie avamispeos, kuhu on kutsutud üle 2000 inimese, siis teeme koostööd Tartu Kutsehariduskeskusega, kus on teatatavasti ka toitlustusala väljaõpe," ütles ta.

Toitlustajate nimetamist lükatakse edasi

"Kahjuks ei saa me teie küsimustele detailselt vastata, sest ootame endiselt lootusrikkalt seda, et RKASi korraldatud köögiseadmete rendihange õnnestub vähemasti sel määral, et meile minimaalselt vajalik köögitehnika saabub avamispäevaks," vastas Tarand. "Kuni hetkeni, mil meile ei ole kinnitatud vastupidist, samuti kõigi varuplaanide nurjumiseni ning kuni võimalikud muud lahked toetajad ning abipakkujad pole muuseumi toetamisest loobunud, on kõik võimalikud kokkulepped potentsiaalsete partneritega nö ooterežiimil ja oleks ennatlik nimetada üht või teist partnerit nimepidi. Meie arusaam on, et praegu toetume kriitilisel hetkel põhiliselt soojadele sõprussuhetele, mitte vaid külmalt kalkuleeritud ärisuhetele, ja seda teadmises, et normaalsuse saabumise päev ei ole niikuinii kaugel," ütles ta.

"Vaatame, mis variante on kasutanud Tartu Ülikool ja kuidas on ka Tallinnast kohale kutsutud suuremad cateringi firmad, kui ei saa oma jõududega hakkama. Selle üksiksasjalik üleslugemine oleks mitte ainult eksitava informatsiooni ettelugemine vaid ka täiesti ebavajalik. Me avame muuseumi koos ruumidega mitmesuguseks tegevuseks, mida on planeeritud. Me usume väga, et kui muuseum avatakse, siis ei juhtu midagi kui inimesed ei saa kohe suurt praadi," ütles Tarand.

Tartus tegutsev catergingi firma Maitseelamused esindaja sõnul ei ole nendega veel ühendust võetud. "Me oleme ise neile välja käinud ja pakkunud, et kui abi on vaja, siis võib julgelt meie poole pöörduda. Ja nad vastasid, et võtavad teadmiseks. Midagi pakutud meile veel pole," vastas ta.

Probleem võib tulla ka personali puudusega

Tarandi sõnul pole hetkel märke, et midagi võiks segada avamist. "Kui plaanid lähevad käima, siis saame ka teada, kas resursihinnang oli õige või mitte. Tõenäoliselt on inimesi teatud lõikudel ikkagi puudu," ütles ta. Tarandi sõnul pole võimalik põhifunktsioonidesse inimesi juurde palgata riigireformi tõttu, sest avalikus sektrois tehakse kärpeid.

Küsimuse peale, kui palju inimesi on vaja juurde palgata, vastas ta, et seda on näha paari kuu pärast. "Praegu on keeruline spekuleerida. Kindlasti võib öelda, et kui võtta arvesse välisturistid, kelle arvu me ei tea ja mida on raske prognoosida, siis võib tulla puudus teatud keeli valdavatest giididest. Praegu me suudame pakkuda umbes 10 keeles gruppidele teenust," ütles ta.

"Eks meie enda töötajad, kes ei ole otseselt giidid vaid näituse kuraatorid ja teadurid on võimelised, kes vene keeles, kes inglise keeles, üksjagu tegema kui vältimatu vajadus tekib," rääkis ta.
"Tööle võtmine on meil keeruline, sest seda me saame teha ainult nende vahendite arvelt, mida nimetatakse omatuluks. Muuseumi koosseisu me praegu suurendada ei saa riigieelarveliste vahenditega. Kui meil on raha, siis me saame seda ka teha. Ermi traditsioonide hulka on alati kuulunud suur vabatahtlikkus. Me oleme aastate jooksul palju kasutanud vabatahtlikke erinevates rollides ja kindlasti teeme seda ka tulevikus," ütles Tarand.

Teine probleem on seotud haridusprogrammidega. "Ega meil ei ole majas kõikide koolirühmade jaoks oma pedagoogi võtta. Siin on nagu kaks suunda. Üks on see, et me püüame ise pakkuda võimalikult palju. Teine on see, et koostöös aineõpetajatega püüame õpetajad õpetada nii kaugele, et nad suudavad ka ilma muuseumi otsese sekkumiseta ja juhtimiseta ise hakkama saada õppeprogrammidega," rääkis Tarand.

Suur osa sissetulekust pidi tulema toitlustusest

Tema sõnul oli suure sissetulekuallikana planeeritud toitlustust. "Oleme võimalike mustadest ja hallidest stsenaariumitest informeerinud kõrgemaid instantse. Kui me oleme sunnitud kasutama oma toitlustuse juurde partnerfirmasid, siis on loogiline, et see läheb palju kallimaks," ütles ta.

Küsimuse peale, kas Riigi Kinnisvara AS plaanib kompenseerida köögihanke ebaõnnestumisega seotud tulu kaotuse, vastas Tarand, et neil on küll sõlmitud mahukas leping, kuid üksikdetaile see ei hõlma. "Selle küsimusega peate pöörduma Riigi Kinnisvara poole," ütles ta.

Riigi Kinnisvara AS korraldatud hange ERM-i köögitehnika ja mööbli rendi kohta lõppes reedel. Sellega proovitakse tagada toitlustuseks vajalikud vahendid kuniks köök valmis saab.

Riigi Kinnisvara AS kommunikatsioonijuht Madis Idunurm ütles, et hankekomisjon kontrollib dokumentatsiooni vastavaust hanketingimustele ning edastab seejärel ettevõtte juhatusele ettepaneku otsuse tegemiseks.

"Uus köögiseadmete ostmise ja paigaldamise hange on kavas välja kuulutada hiljemalt oktoobri alguses," vastas ta.

Küsimuse peale, kas plaanitakse kompenseerida köögihanke ebaõnnestumise tõttu kaotatud tulu vastas Idunurm, et köögitehnika rentimisega tagatakse muuseumile toitlustusteenuse pakkumise võimalus köögiseadmete kordushanke läbiviimise ajaks.