"Täna meedias ilmunud Erkki-Sven Tüüri avaldus tuli laulupeo kunstilisele toimkonnale küll üllatusena, kuid samas on autori selline reaktsioon viimaste päevade tormilistele arvamusavaldustele muidugi ka mõistetav," märkis toimkond pressile saadetud teates.

Toimkond leiab, et laulupeo kava ei ole lihtsalt üksteise järel esitatud teosed vaid kava on tervik ning Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti "Taandujad" moodustab segakooride kava telje.

"See laul on jõudu kogunud kõikides koorides ja lauljates, kes on seda õppinud pea aasta. Ei saa salata, et see teos on olnud nii mõnelegi koorile väljakutseks. Samas on eelproovid selgelt näidanud, et koorid on selle teosega kenasti toime tulemas. Täna ei oleks selle laulu kavast taandamine kindlasti õige pidades silmas teose muusikalist ja sisulist väärtust, milleni tuhanded koorilauljad on jõudnud," põhendas toimkond.

Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti “Taandujatel” on täna XXVI laulupeo kavas oma kindel koht. Iga teose päris tähendus avaneb lõpuks alles lauluväljakul.

"Laulu- ja tantsupidu on meie kõigi ühine suursündmus, mis läheb paljudele korda ning mis tekitab väga paljudes emotsioone," tõdes toimkond ja lisas, et seda näitab ka viimastel päevadel ajaleheveergudel ning raadioski käivitunud elav arutelu Erkki-Sven Tüüri ja Peep Ilmeti teose “Taandujad” ümber.

Toimkonna liikmete hinnagul ei ole arutelu repertuuris sisalduvate teoste üle kindlasti midagi enneolematut, vaid see on alati olnud osa laulu- ja tantsupidude ettevalmistusprotsessist.

Tänane kiire infovahetus muudab aga arutelu kõigile kättesaadavaks ning seetõttu ka varasemast tunduvalt mastaapsemaks. Paraku ei tähenda sedalaadi arutelud alati dialoogi ning teose autor on ühtäkki vastandatud probleemidega, milleks ta ei saanud teost luues kuidagi valmis olla.

"Kunstnik loob ju emotsioone ning kõik loojad on oma loomingu suhtes arusaadavalt haavatavad. Ilmselgelt võib see olla põhjus ka tänasele Erkki-Sven Tüüri pöördumisele," leidis kunstiline toimkond.

Toimkonna arvates on laulupeo protsessi üks alustalasid justnimelt uute väärtuste loomine. See on hoidnud Eesti kooriliikumist elavana juba 150 aastat.

Kava koostamisel oli kunstilise toimkonna soov rikastada koorimuusikamaastikku ning tuua rahvusvaheliselt tunnustatud helilooja Erkki-Sven Tüüri heliloominguga uusi värve Eesti koorimuusikasse.

"Loomulikult on laulupeole teose loomine igale autorile väga suur väljakutse. Antud teoses on jõudu, mis avaldub teksti, muusika ning suure koori esituse koosmõjus. Kunstiline toimkond on algusest peale uskunud selle teose headusesse ning samuti on veendunud teose sobivuses laulupeokoorile. Eelproovidega on see usk aina kinnitust saanud," märgitakse pressiteates.