Brüsselis, kus arutati Pariisi terrorirünnakute ja Belgias ärahoitud sündmuste järelmõjusid, rõhutas Erkki Koort oma sõnavõtus, et konfliktipiirkonnad Süürias, Iraagis, Põhja-Aafrikas ja Ukrainas ning sagenenud terrorirünnakud Euroopas vajavad kõikidel tasemetel tõhusaid ja koordineeritud vastumeetmeid.

Järjest olulisemaks muutuvad riikide ühised välispoliitilised seisukohad, ühised regulatsioonid ning koostöö kolmandate riikidega. Euroopas oleva terrorismiga võitlemise juures ei tohi unustada terrorismi, mis ohustab Euroopa Liidu naabruses asuvat Ukrainat.

„Esmaoluliseks pean lennureisijate broneeringuinfosüsteemi (PNR) tõhusat rakendamist. Samal ajal tuleb aktiivselt tegeleda e-piiride mehhanismide kiirema kasutuselevõtmisega. Kaitstud peavad olema nii õhu- kui maismaa- ja merepiirid. Lisaks tuleb mõelda ka uutele võimalustele, mida arendada terrorismivastaseks võitluseks 5-10 aasta perspektiivis. Näiteks analüüsitakse võimalust võtta kasutusele majutusasutuste keskne register, mis võimaldaks lihtsamalt ja efektiivsemalt tuvastada ja tabada terroriste," lausus Koort.

Endiselt on meie jaoks olulisel kohal ka küberturvalisus. Koorti sõnul ei saa unustada, et elame maailmas, mis üha rohkem sõltub just internetist. Interneti kaudu levivad terroristide sõnumid ja äärmuslik propaganda on selgeks ohuks kogu Euroopale. Seda mõistavad kõik ja küberterroristidega võitlust on lubanud alustada isegi häkkerite rühmitus Anonymous. „Kõik see loob täiesti uue olukorra ja ilmselgelt kasvatavad ka terroristid oma võimekust, et seista vastu Ananymouse rünnakutele,“ kirjeldas Koort lähiaja arenguid.

Koort rõhutab, et kõigil liikmesriikidel tuleb tagada oma institutsioonide ja elutähtsate teenuste osutajate võimekus tegutseda tõhusalt igal ajahetkel ning iga hädaolukorra puhul – võtmesõnadeks on just Euroopa Liidu kiirreageerimisvõimekus ja rahvusvaheline abi. Seega tuleb tugevdada eriüksuste koostööd rahvusvahelisel tasandil.

Rünnakud Euroopas ja ärahoitud terroriaktide ulatus näitab reaalset ja igapäevaselt ähvardavat ohtu euroopalikele väärtustele, sealhulgas sõnavabadusele. „Siiski tuleb pidada silmas, et äärmuslus ei tohi pääseda sõnavabaduse ettekäändel mõjule põhivabaduste üle,“ lisas Koort.