Riigikogu Keskerakonna fraktsioon edastas täna majandus- ja taristuminister Kristen Michalile arupärimise, millega nõutakse vastuseid küsimustele, mis puudutavad libedatõrjet ja talvist hooldust riigimaanteedel. Majanduskomisjoni liikme Erki Savisaare hinnangul on arusaamatu, kuidas on võimalik, et ministeerium on viis aastat tagasi andnud välja määruse, millega hakkasid kehtima rangemad talihoolde nõuded, kuid siiani leidub piirkondi, kus reegleid ei täideta.

„Viimastel päevadel oleme kuulnud mitmeid uudiseid liiklusõnnetustest, mis on olnud vähemalt osaliselt tingitud väga kehvadest teeoludest. Näiteks ööl vastu esmaspäeva põrkasid Rannapungerja külas Jõhvi-Tartu maanteel kokku reisibuss ja veoauto, mille tagajärjel hukkus roolis olnud bussijuht. Tartu-Jõhvi maantee kuulub nende teede hulka, kus kehtib kõrgeim seisundiaste, mis tähendab, et seal peab olema tehtud ennetav libedusetõrje kogu sõidutee ulatuses, kui ilmaprognoosid näitavad teeolude selget halvenemist. Tartu-Jõhvi maanteel on juba viis aastat kehtinud rangeimad teehooldusnõuded, aga maanteeameti ja teehooldusfirma leping nendega ei arvesta. Nagu näeme, võib aga nõuete eiramine tuua endaga kaasa traagilisi tagajärgi,“ sõnas Erki Savisaar.

Savisaar jätkas: „Liiklusõnnetuste puhul on üsna tavaline, et süüdistatakse autojuhte oludele mittevastava sõidukiiruse valimises. Me teame, et kui kodanik eksib, siis on karistused kiired järgnema. Kui aga eksib riik, ei vastuta justkui keegi. Määrus on kehtinud viis aastat, kuid siiani pole suudetud tegelikkust nõutuga kooskõlla viia. See ei ole aktsepteeritav, eriti oludes, kus tegemata töö ohustab otseselt inimeste elusid.“

„Probleemi tegelik põhjus on aga järjekordselt rahapuuduses. Viis aastat tagasi pandi peale küll uued nõuded, kuid Maanteeametile täiendavaid vahendeid ei eraldatud. Miks talitas valitsus järjekordselt seesuguselt, et koormised pandi peale, kuid abi nende teostamiseks ei antud? Nii on võimatu nõudeid ellu viia. Ma loodan, et minister oskab meie küsimustele vastuseid anda,“ lõpetas Keskerakonna juhatuse liige Erki Savisaar.