Kooseluseaduse üks tulisemaid vastaseid riigikogulaste seas, olümpiavõitja Erki Nool puudus neljapäeval seaduse lõpphääletuselt, kuna täitis kergejõustikuga seotud kohustusi - alates reedest viibib ta Bakuus Euroopa Kergejõustikuliidu aastakonverentsil. Noole puudumine hakkas selgelt silma, kuna seaduse pooldajad võitsid väga napi häälteenamusega – 40 häält 38 vastu. Kohe hakati ka spekuleerima, kas näiteks Noole hääletusel osalemine oleks midagi muutnud.

Erki Nool ütles Delfile, et viibib komandeeringus.

"Te peaksite ju rõõmustama, et ma ei osalenud hääletusel," küsis Nool esiti vastu, vastates ajakirjaniku küsimuse peale, miks ta hääletusest osa ei võtnud.

"Ma olen komandeeringus hetkel. Mul on absoluutselt kahju, loomulikult on kahju, et see seadus vastu võeti. Kuid kahjuks oli mu komandeering juba väga pikalt ette planeeritud ning sellepärast ei saanud ma seda muuta. Oleks see seaduse menetlemine kuu aega varem lauale toodud, siis ma oleksin saanud osaleda," nentis Nool.

"Ausalt öeldes, kolmapäevane menetlemine näitas jõujooned ära, mis saab olema tulemus. Reformierakond kontrollis väga konkreetselt hääli. See häältevahekord oleks võinud teoreetiliselt olla ka 41 poolt ja 39 vastu – minu või ühe või kahe inimese kohalolek poleks aidanud. Lõppresultaati see ei oleks muutnud – kooselupooldajad võivad öelda, et see napp lõpphääletuse tulemus oli mängu ilu," lisas Nool.

Noole sõnul peaks Eesti ühiskond ja meedia nüüd tagasi pöörduma valulike probleemide kajastamisele.

"Selle homopropaganda võiks nüüd päevakorrast maha võtta ja Eesti elu läheb edasi. Ma arvan, et nii arvab enamik Eesti inimesi," kommenteeris olümpiavõitja.

Nool ennustas ka, et kooseluseadusega saab veel palju probleeme olema.

"See on selle riigikogu koosseisu kõige ebakvaliteetsem seadus, jättes välja igasugused vastuargumendid, kas see seadus meeldib või mitte. Mitte keegi ei saa öelda, et see on kvaliteetne või hea seadus, kindlasti tuleb seal palju punkte muuta. Selles hulluses seaduse läbisurumisel ei ole tehniliste asjade peale mõeldud," oli Noole hinnang.

Sportlasest poliitiku arvates lõhestas kooseluseadus Eesti ühiskonna.

"Ma olen seda meelt, et kui 90 protsendil keskealistel ja vanemapoolsetel inimestel ning pensionäridel oli enne homodest ükskõik, siis tänaseks see kindlasti enam nii ei ole. Ma arvan, et Eesti ühiskond on väga tolerantne, kedagi ei ole kiusatud ega kiusata ka edasi. Kuid kui seni oli olukord normaalne, siis tänaseks on olukord muutunud ja homoseksuaalsete inimeste vastu on sallimatus tekkinud," ütles Nool.

Erki Nool viskas kivi ka President Ilvese kapsaaeda.

"Toomas Hendrik Ilves suutis riigikogu sügishooaja avaistungil peetud kõnega ühiskonda lõhestada päris hästi. Kui see oligi soov, siis seda on saavutatud päris edukalt," arvas Nool.

Jäi selgusetuks, millise osaga oma kõnest suutis Ilves Noole arvates ühiskonda lõhestada. Ilves mainis oma avaistungil peetud kõnes muuhulgas seda, et Eesti rahva ja kultuuri kestmiseks on vaid üks tee – tuleb kujundada selline Eesti, kus omad tahavad olla ja kuhu sõbrad tahavad tulla.