Soovitakse teada, miks sai peaministri erakond loa Ämaris filmida ning miks asetati nii teised erakonnad ebavõrdsesse positsiooni.

ERJK järelepärimine Eesti Reformierakonna videoklipi kohta Ämari lennubaasis

16. novembril 2014 teavitas Reformierakond meedia vahendusel, et alates 17. novembrist alustab erakond aktiivset parlamendivalimiste eelkampaaniat. Samal päeval avaldas erakond ka kampaania videoklipi.

Nimetatud videoklipi algus- ja lõpustseenis kõnnib Reformierakonna liige Taavi Rõivas lennurajal, mille algusstseenis lendavad üle lennuvälja hävituslennukid. Meedias esitatud info ning ka erakonna hilisemate kinnituste kohaselt on videoklipis tegemist Ämari Lennubaasi lennuväljaga. Meedias esitatud selgituste kohaselt on hävituslennukid videoklipile lisatud juurde arvutigraafikaga.

Kaitseväe peastaabi teatel võttis videoklipi filmimiseks õhuväega ühendust peaministri büroo ja loa selleks andis õhuvägi. Peaministri büroo juhataja Liina Kersna sõnul oli tegemist vaid kontaktivahetusega. Ka videoklipi üles filminud produktsioonifirma Kuukulgur juhi Priit Ausi sõnul valis Ämari Lennubaasi võttepaigaks just tema ning ka läbirääkimisi võtete läbiviimiseks pidas tema. Ta täpsustas, et kontakti, kellega Ämaris läbi rääkida, sai ta Reformierakonnalt.

Mitmete peaministri positsiooni ärakasutamise ja eelise saamise sisulistele süüdistusele vastates on Taavi Rõivas meedia vahendusel väitnud, et kokkulepped Ämari Lennubaasis filmimiseks sõlmis erakond ning tingimustel, mis on kättesaadavad kõigile erakondadele. Esitatud väidete järel pöördusid kaitseväe poole veel kaks erakonda - Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Rahva Ühtsuse Erakond palvega kasutada lennubaasi valimiskampaania ülesvõteteks. Mõlemad viimatinimetatud erakonnad said kaitseväelt eitava vastuse.

Kaitseväe peastaabi pressiesindaja Roland Murofi sõnul kohtles kaitsevägi Reformierakonda ja teisi erakondi Ämari Lennubaasis filmimiseks loa andmisel erinevalt seetõttu, et Taavi Rõivase filmimisel ei olnud neile ühemõtteliselt arusaadav, et tegemist on poliitilise reklaamiga. Roland Murof on meedias veel kord väitnud, et õhuväelaste poole pöörduti peaministri büroost ning luba küsiti peaministri filmimiseks Ämari lennurajal. Omavahelises suhtluses ei selgunud ühemõtteliselt, et tegemist on just erakonna
poliitilise reklaamiga.

Priit Aus on vastupidiselt eelnevale väitnud, et lennubaasi esindajatega läbi rääkides sai selgelt välja öeldud, et tegemist on Reformierakonna valimisreklaamiga. Eeltoodust tulenevalt on Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonil tekkinud kahtlus, et kirjeldatud kokkulepete sõlmimisel ning videoklipi valmistamisega on Reformierakond saanud teenuse tingimustel, mis ei ole kättesaadav teistele isikutele. Vastavalt erakonnaseaduse § 123 lg 2 punktile 3 on sellise hüve saamine käsitletav keelatud annetusena.

Täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks palub komisjon infot ja vastust järgnevatele küsimustele:
1. Kes esitas taotluse filmimiseks Ämari lennuväljal, millised olid esitatud soovid? Millised olid
filmijatele esitatud tingimused?
2. Kas ministeerium oli teadlik, et tegu on Reformierakonna esimehe tarbeks tehetava poliitilise reklaami filmimisega, mitte valitsusjuhi tarbeks filmimisega.
3. Kas kaitseministeerium, peastaap või mõni kaitseväe esindaja on pöördunud Reformierakonna poole ja avaldanud protesti kampaaniaklipi filmimise üle?
4. Kas Reformierakonnal või produktsioonifirmal Kuukulgur oli sõlmitud kirjalik kokkulepe
Kaitseministeeriumi või mõne tema allasutusega Ämari Lennubaasi rajatiste kasutamiseks? Kui jah, siis millistel tingimustel? Kui ei, siis millisel muul õiguslikul alusel toimus Ämari Lennubaasi rajatiste kasutamine?
5. Kas videoklipis näidatud hävituslennukite näol on tegemist Ämari Lennubaasis paiknevate NATO
riikide õhuturbeoperatsiooni lennukitega? Kui jah, siis kas lennukid lendasid nimetatud videoklipi
filmimiseks eelnevalt kokkulepitud lennutrajektooril (kasutasid lennujuhiteenust) ning kas Reformierakonnal või produktsioonifirmal Kuukulgur oli sõlmitud kirjalik kokkulepe õhuruumi
kasutamiseks?
6. Kas peale Reformierakonna on veel mõni erakond pöördunud kaitsestruktuuride poole sooviga teha kaitseväe taristul Ämaris või mujal reklaamklippe? Kas taotlused rahuldati?

Ardo Ojasalu
Komisjoni esimees