Kõige rohkem pälvib praegu tähelepanu Saksamaal Poola piirile kinni jäänud koju tagasi saada soovivate eestlaste küsimus. Oli lootus, et saadakse läbi Poola kolonnis naasta, aga siis see eile ei täitunud.
Välisminister alustas olukorra seletamist mitte väga varjatud nurinaga Poola suunal.

1x
00:00

„See polnud vaid lootus. Tegelesime kogu nädalavahetuse ja saime Poola riigi poolt kirjaliku kinnituse, kõik kolm Balti riiki said, et meie inimesed oleks konvoeeritud. Kahjuks see Poola riigi kirjalik kinnitus ei pidanud. Nad tõid põhjuseks rahvatervise kaalutlused,“ oli Reinsalu nähtavalt pettunud asjade käigus.

Müüd on tema sõnul pakutud Poola poolt uus mudel, millel on kolm osa. Üle piiri saavad vaid suurte reisibusside kolonnid, täna hommikul kell 8.15 väljub Frankfurt am Oderi (Linn Saksamaal, Poola piiri läheduses) jaamast rong, kuhu mahub 650 inimest ja lisaks pannakse käiku eripraam ca 250 autole ja inimesele.

„Ootavatel eestlaste aga busse ei ole. Meie inimesed o seal väikebusside, sõiduautodega,“ märkis minister viidates, et see teeb pakutavate variantide kasutamise raskeks.

Lisaks viitas ta, et ei saa anga garantiisid nendegi plaanide osas. „Kas need ka realiseeruvad, garantii ja vastutus on Poola pool.“

Veelgi komplitseeritumaks teeb asjad see, et inimesed võtsid end kolonni autodega valmis ega saa sealt enam ennast nö lahti haakida. „On ka see, et osa meie inimesi on kolonnis kinni. Saatsin Eesti saadiku Saksamaal öösel olukorraga tutvuma, et aidata inimesi näiteks politsei jõududega sealt lahti haakida,“ sõnas Reinsalu. Aga, kas seda saab teha sõltub omakorda Saksa võimude vastutulekust.

„Kui öelda, et olukord on talumatu, oleme selles lahingus ühel pool talumatu,“ võttis minister asja kokku.

Välisminister kinnitas, et paralleelselt üritatakse ka diplomaatiaga teistele riikidele survet avaldada, inimeste koju pöördumise tagamine võetakse üles Brüsselis ja selle kohta tuleb Balti riikide ja Põhjamaade avaldus.

Saates räägib välisminister veel Leedu-Poola piiril tekkinud kaupüade liikumise tõrgetest, mis teevad muret juba Islandil.

Lisaks välisministeeriumi konsulaarabi andmise koormuse kümne kordsest kasvust – inimesed on rakendatud nii palju kui võimalik telefonidele vastama-

Samuti annab ta ülevaate suurest evakuatsioonioperatsioonist Egiptuses.
Vaata saadet videos või kula Delfi taskuhäälingus!