Saar sõnas, et positiivsed testitulemused lisandusid Harjumaale (3), Tartumaale (3), Ida-Virumaale (2) ning Järvamaale (1).

Hiljem täpsustati terviseametist, et Ida-Virumaal, täpsemalt Narvas lisandunud juhtumite puhul on ühel juhul tegemist varasema positiivse lähikontaktsega ning teine juhtum on hetkel selgitamisel. Tartus juurde tulnud kaks nakatunut on seotud sealse koldega, sinna lisanduvad veel kolm Harjumaa juhtumit, kokku on koldes hetkel 11 nakatunut. Nakatunute arv suure tõenäosusega kasvab, sest hetkel on ainuüksi Tartumaal tuvastatud juba üle 50 lähikontaktse (kellest osad on ka juba haigestunud). Ülejäänud tänaste nakatunute puhul käib hetkel veel asjaolude täpsustamine.

1x
00:00

Simmo Saar viitas saates, et viimastel päevadel on näha kasvutrendi. Kui murettekitav see on, sõltub sellestki, kas omavahel seotud juhud ning kas kontaktsed õnnestub tuvastada. "Kas kontaktsed peavad kinni distsipliinist ja püsivad isolatsioonis ning ei lähe seiklema," lisas ta.

Nakatumiste arvu kasvu puhul mängib suurt rolli seegi, et piirid on taas rohkem avatud ning inimesed reisivad. "Mida rohkem liigutakse ringi, seda suurem tõenäosus, et sisse tuuakse."

Teavitustöö on olnud ulatuslik, ent ometi vilistab osa inimesi keeldudele. Tartu kolle sai alguse sellest, üks kohalik käis ööklubis Vabank pidutsemas. Testitulemuse ootamise aegu jõudis ta kino väisata. Eile selgus, et mainitu käest nakkuse saanud inimene omakorda käis Narvas puhkamas.

Miks inimesed reegleid eiravad? Saar arutles, et Eestis on ikkagi 1,3 miljonit indiviidi, kel igaühel omad rõõmud ja mured. Ta arvas, et üksikjuhtumeid ehk reeglite eiramisi on ka edaspidi, ent oleneb, kuidas nad suurt pilti mõjutavad. "Ma ei oska öelda, miks nii konkreetselt käituti, aga sellele, et minnakse nii linnapeale seiklema, sel ei saagi olla adekvaatset õigustust," oli ta kriitiline.

Küll aga ei tähenda see, et leitaks, et kõiki karistama peaks. Saar viitas, et inspektorid teevad otsused igast juhtumist lähtuvalt. Praegu on veel õhus variant, et piirilinna Narvat väisanud inimene saab trahvi.

Saates on juttu ka paljuräägitud teisest lainest. Saar nentis, et suure tõenäosusega seda näeme, ent midagi erakordset see olema ei saa. "Tuleb ka kolmas, neljas, viies ja kuues laine. Eeldusel, et see haigus ei muteeru selliseks, et enda leviku peatab," lisas ta ja selgitas, miks teine ja ilmselt ka kolmas laine edasistest ohtlikumad on.

Pikemalt saab kuulata juba saatest.

Praeguse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi kolm inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud. Kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 69 inimese elu.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 393 COVID-19 haigusjuhtumit 380 inimesega.

Tänase seisuga on tervenenud 1 926 inimest. Neist 1 461 inimese haigusjuhtum on lõpetatud (75,9%), 465 inimese puhul (24,1%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil, st ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud enam kui 118 000 esmast testi, nendest 2051 ehk 1,7 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.