Erinevad uuringud näitavad, et viimasel paaril nädalal, on eestimaalased enam liikvele läinud kui eriolukorra algul. Konstabeli arvates on see kriisi käiku arvestades loomulik areng - isegi, kui riigijuhid kutsuvad endiselt üles kodus püsima.

"Kui räägitakse, kuidas valitsuse ametlik käsklus mõjub, siis - ma arvan, et see on üks tegur, aga mitte määrav," ütles ta. "Määrav võiks olla, kuidas inimesed ise tajuvad seda kodus viibimise mõtet. Kui algul räägiti otseselt, et lähed välja ja tapad sisuliselt inimese, siis mis me praegu näeme? Numbrid tulevad alla, testitakse vahel 1000 inimest, aga mõni protsendikene tuleb... Ja mõeldakse, et võibolla mul ei olegi seda kangelase turvist ümber, mis algul oli. Valitsuse pressikonverentsidel öeldakse küll, et jääge koju, aga samas käib suur arutamine, et kuidas ikkagi võimalikult palju välja saada. Ja kuidas majandust elavdada."

Konstabel on kriisiaja algul võrrelnud eriolukorda eksamina - olgu siis toimetuleku, tervise eest hoolitsemise, suhete või laste õppetöös abistamise vallas.

Suhetest rääkides - kas kriisi järel võiks oodata lahkuminekute lainet?

"Kui meil ikkagi on väga palju tülisid, mis tulevad tühistest asjadest. Või olen väga palju koos inimesega, kelle juures mingid detailid hakkavad käima närvidele. Mingid tüliteemad, mis muidu oleme hoidnud varjul, nädalavahetused oleme kuidagi hakkama saanud, nüüd tuleb pidevalt-pidevalt-pidevalt... Nii et see (lahutuste arvu kasvu) tõenäosus on olemas küll. Kuid pingul on ka toredad suhted. Aga toredates suhetes on oskusi erimeelsusi lahendada. Ja mitte kõike ka välja pahvatada. Siis saadakse ka paremini hakkama. Kui saadakse rohkematest erimeelsustest ja konfliktidest koos jagu, see võib suhet rohkem liita."

1x
00:00