Traditsioonide tekkimine võtab alati aega, rääkis Ergma. Riiklikud traditsioonid kannavad teadmist oma riigist ja meie usaldust oma riigi vastu. “Peab olema väga kaalukas põhjus, et hakata neid traditsioone muutma, ümber tegema. Või — hoopis kaotama.”

Eesti lipp ja Eesti lipu traditsioonid on õnneks kestnud, tõdes riigikogu esimees. “Nii nagu meie lipp ei ole lihtsalt üks lipp, ei ole ka mitte kõik laulud lihtsalt laulud. Kui Johann Voldemar Jannsen kirjutas kunagi “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm”, siis kirjutas ta vaid ühe ilusa isamaalise laulu sõnad. Hümniks kujunes see laul hiljem — eesti rahva, niisiis meie eneste tahtel,” ütles Ergma.

“Traditsioon on kui kord küntud vagu, mis ümberkündmisel kõveraks kiskuma kipub. Nõnda pole põhjust alatasa meelt muuta. Kui kasvama on pandud noor õunapuu, siis ei minda seda kevadel ümber istutama lihtsalt sellepärast, et keegi küsib, miks puu on just sellesse kohta mulda pandud. Head sõbrad, meil on palju tööd ja tegelikke probleeme, mida lahendada. Kas poleks targem suunata oma tarmukus ja nooruslik energia sinna? Iseseisev, väärikas riik hoiab oma juuri,” rõhutas Ergma lipuheiskamise tseremoonial.