Ergma sõnul oleks saadikute palkade külmutamine vajalik, sest koalitsioonis on arutusel ka teiste keskmise palga alusel tasustatavate riigiteenistujate töötasude lahtiharutamine keskmisest palgast, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Pean vajalikuks, et ka riigikogu liikmete palgad ei tõuseks selle koosseisu jooksul,” lisas Ergma.

Kuigi eile kostis riigikogu liikmete seast ka pahameelt, et Ergma soovib nende palku külmutada, oli saadikute peamine mure seotud sellega, et põhiseadus võimaldab riigikogul palga määrata vaid järgmisele koosseisule. Ergma arvates saab palgad külmutada ka praeguse riigikogu koosseisu jaoks.

Selleks on Ergma sõnul tarvis vaid head tahet. Üheks võimaluseks on tema sõnul see, et saadikud maksavad tulevast aastast praegusest palgast enam makstud raha riigikogu kantseleile tagasi. “Riigikogul on tarvis lihtsalt tahet, et oma palk külmutada. Tehniliselt on see ju võimalik,” lisas Ergma.

Riigikogu liige Eiki Nestor nimetab Ergma ideed raha tagasikandmise kohta jaburaks. “Mul oleks küll hea meel, kui nad istuksid seal IRL-is maha, jooksid palava ilmaga külma vett ja mõtleks elu üle järele. Ma pole selle vastu, et riigikogu maine oleks kõrgem, aga riigikogu juhid peaksid olema realistid,” lisas Nestor.

Nestori sõnul saab riigikogu kas või kohe keskmisest palgast lahutada ministrite või ka kohtunike palga, kuid riigikogu praegune koosseis oma palka muuta ei saa. “Seda peaks ka Ergma teadma,” lisas Nestor. Justiitsminister Rein Langi arvates võimaldab põhiseadus ka praeguse riigikogu koosseisu palga külmutada.

“Puhtgrammatiline tõlgendamine tõesti ei võimalda praegusel riigikogu koosseisul oma palka muuta. Kuid eesmärgipärane tõlgendamine peaks seda võimaldama, sest riigikogu saab öelda, et me ei rakenda indekseerimist sellele koosseisule, ja see peaks olema võimalik. Seda ütleb minu juriidiline loogika,” lisas Lang.

Eesti Vabariigi põhiseaduse § 75 näeb ette: “Riigikogu liikme tasu ning piirangud muu töötulu saamisel sätestab seadus, mida tohib muuta riigikogu järgmise koosseisu kohta.”

Riigikogu liikme staatuse seadus näeb riigikogu liikmele ette neljakordse möödunud aasta viimase kvartali Eesti keskmise palga. Parlamendi esimees saab kuus, aseesimees viis ja pool, komisjoni ja fraktsiooni esimees viis, komisjoni ja fraktsiooni aseesimees neli ja pool keskmist palka.

Praegu teenib parlamendi liige 49 080 krooni, millele lisandub 14 700-kroonine kuluhüvitise võimalus.