Ergma selgitas Delfile, et julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjonile ehk kapo komisjonile laienevad riigikogu kodu- ja töökorra seaduses erikomisjonile ettenähtud parlamentaarse kontrolli alased pädevused.

"Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni koosseisu suurendati 2011.aasta kevadel, praegu kuulub erikomisjoni igast fraktsioonist kaks liiget. Põhjus koosseisu suurendamiseks tulenes väiksemast fraktsioonide arvust selles riigikogu koosseisus," ütles Ergma Delfile.

"Liikmed julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni, nagu ka teistesse komisjonidesse, esitavad fraktsioonid ning riigikogu juhatus ei näe põhjust kahtluse alla seada komisjoni esitatud riigikogu liikmete oskusi ja pädevust," lisas Ergma.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon teatas hiljuti, et arutab riigireetmises kahtlustatava Vladimir Veitmani juhtumit septembris või oktoobris, kui kaitsepolitseilt saadakse ülevaade toimunust ja tuleviku tegevustest.

"Kindlasti septembris või oktoobris saame komisjonis ülevaate toimunust, järeldustest ja tuleviku tegevustest," ütles riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Peep Aru. Kui palju Veitmani tegevuse tõttu peab kapo oma süsteeme muutma, Aru ei spekuleeri.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon ehk rahvasuus kapo komisjon on moodustatud kaitsepolitseiameti ja teabeameti tegevuse ning jälitustegevuse seaduslikkuse kontrollimiseks.

Komisjon kontrollib kapo ja teabeameti tegevuse vastavust Eesti Vabariigi põhiseadusele, kriminaalmenetluse seadustikule, Eestit okupeerinud riikide julgeolekuorganite või relvajõudude luure- või vastuluureorganite teenistuses olnud või nendega koostööd teinud isikute arvelevõtmise ja avalikustamise korra seadusele, riigisaladuse seadusele ja teistele õigusaktidele ning politsei- ja iirivalveameti, kaitseväe peastaabi, justiitsiministeeriumi vanglate osakonna ja maksu- ja tolliameti uurimisosakonna tegevuse vastavust kriminaalmenetluse seadustikule.

Komisjoni kuuluvad praeguse seisuga esimees Peep Aru (REF), aseesimees Heljo Pikhof (SDE) ning liikmed Andres Herkel (IRL), Kalev Kallo (KESK), Väino Linde (REF), Aadu Must (KESK), Marko Pomerants (IRL) ja Jaan Õunapuu (SDE).