„Need inimesed ilmusid välja ka möödunud sügisel. Täpselt samamoodi kolm päeva enne e-hääletamise algust ja püüdsid täpselt samamoodi segadust külvata ning meie valimisi diskrediteerida,” tuletas Ergma meelde viimaseid kohalike omavalitsuste volikogude valimisi. Toona käisid sõltumatute ekspertidena esitletud inimesed Eestis Tallinna linnavalitsuse kutsel.

Ergma hinnangul ei ole see viis, kuidas 72 tundi enne hääletamise algust püütakse inimesi hirmutada, ei riigimehelik ega euroopalik. Tegemist on Keskerakonna suust juba ammu kuuldud poliitiliste argumentidega, mida üritatakse peita tehnoloogilise sõnavara taha ja sel moel asjale tõsiseltvõetavust lisada.

Turvalise e-valimiste süsteemi väljatöötamise taga on suur hulk nii teaduslikke kui ka rakenduslikke uuringuid. „Kui keegi tõsiselt kahtleb süsteemi turvalisuses, siis vastavalt teadusmaailmas kehtivale headele tavadele võetakse oma kolleegidega kontakti ja arutatakse asja sisuliselt,” ütles Ergma ja imestas, et need nn sõltumatud eksperdid ilmuvad välja millegipärast ainult vahetult enne valimisi ja ajavad oma asju meedia vahendusel.

Rahvusvaheline välisekspertide meeskond ehitas Eesti e-valimiste keskkonnast oma laboris koopia ja proovis seda seejärel pahatahtlikke kräkkereid matkides lahti murda. Uurijaid šokeeris, kui mitmest kohast ja kui kergelt oli võimalik e-valimiste tulemusi pahatahtlikult muuta. Seetõttu soovitavad nad Euroopa Parlamendi valimistel e-valimisi mitte kasutada.

Vabariigi valimiskomisjon on kinnitanud, et e-hääletus on igati turvaline ning see võimalus avaneb inimestel juba homsest.