Pool aastat pärast seadusemuudatuse jõustumist on kohustuse omatoodangu osas suutnud täita vaid Kanal 2, teistel Eestis tegutsevatel telekanalitel on sellega raskusi, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

TV3, Kanal 2 ja TV1 esindajad ütlesid kohtumisel kultuuriministeeriumi kantsleri Margus Allikmaaga, et eratelekanalid on huvitatud kvaliteetse ja professionaalse omamaise toodangu edastamisest, kuna eestimaiste saadete vaadatavus on kõrge ning toob kanalile tunnustust.

Samas on omamaine saatetund tunduvalt kallim hankeprogrammi tunnist ja teletootjate pakutav ei vasta suures osas professionaalse ja kvaliteetse, parima vaadatavuse aja nõuetele, märkis pressiesindaja.

Eratelekanalite juhid kinnitasid, et nad ei ole nõus vaid seaduse täitmise eesmärgil edastama odavat ja väheste vahenditega toodetavat stuudiosaadet, kahjustades seeläbi nii kanalite mainet kui vaatajate huve. Telekanalite juhid märkisid, et seadusemuudatus hakkas kehtima alles mais, mil eratelevisioonide aastaprogrammid ja eelarve olid juba kinnitatud. Seetõttu tekkisid ka raskused ettenähtud mahus ja ettenähtud ajal omatoodangu programmi edastamisel.

Eratelekanalite juhid kinnitasid, et saavad seadusemuudatust täitma hakata alles 2001. aasta 1. septembrist või kohe, kui omatoodangu hulka arvestatakse ka uudistesaated, mida praegune seadus ei sätesta.

Kantsler Allikmaa sõnul ei pea kultuuriministeerium õigeks olukorda, kus formaalse seadusetäitmise nimel hakatakse pakkuma odavat ja vähekvaliteetset omasaadet.

Esmaspäevasest nõupidamisest võtsid peale kantsler Margus Allikmaa osa TV1 nõunik Raul Rebane ja programmi planeerija Salme Rannu, Kanal 2 juhatuse liige Urmas Oru, TV3 tegevdirektor Mart Luik, kultuuriministeeriumi üldosakonna juhataja Peeter Sookruus ja leviametnik Gerli Roos.

Selle aasta mais jõustus ringhäälinguseaduse muudatus, mis kohustab ringhäälinguorganisatsioone edastama igakuisest teleprogrammi mahust kümme protsenti omatoodangut, sellest vähemalt 50 protsenti parimal vaadatavuse ajal kella 19-23. Omasaadete hulgast arvatakse vastavalt Euroopas kehtivatele ühtsetele standarditele maha uudiste-, spordi- ja mänge sisaldavad saated ning reklaam, otsepakkumised ja teletekst.

Omatoodang Eestis kehtiva seaduse tähenduses on ringhäälinguorganisatsiooni enda või koos Euroopa Liidu mõne liikmesriigi tootjaga toodetud või ringhäälinguorganisatsiooni poolt mõnelt Euroopa sõltumatult tootjalt tellitud saated või programmid Eesti tänapäeva või kultuuripärandi vallast.