Eelmisel neljapäeval sai Falcki kiirabibrigaad väljakutse eluohtlikus seisundis mehe juurde Tabasallu Teelahkme piirkonda Luugi tänavale. Kiirabi tee tõkestas tänava alguses keti ja tabalukuga suletud värav, kirjutab Postimees.

Brigaadijuht Heli Luhtmaa räägib, et väravast väljusid mees ja naine umbes 20–30 meetri kaugusel asuvast majast. Küsimuse peale, kuidas väravat lahti teha, vastas mees, et ei tea ega tahagi teada.

“Ta ei olnud üldse nõus väravat avama. Ütles, et tema ei olevat mitte kedagi kutsunud ega soovi, et sealt läbi sõidetakse.” Samas oli sündmuskohale võimalik sõita ainult mööda seda teed.

Kiirabiauto juht Arne Kask peab niisugust asja ennekuulmatuks: “Ma olen sel ametipostil olnud 18 aastat ja see oli küll esimene kord, kui midagi seesugust juhtub.”

Pärast korduvat nõudmist tõi mees lõpuks võtme, liikudes siiski rõhutatult aeglaselt ja rõhutades endiselt, et ei soovi, et kiirabi väravast läbi sõidaks.

Luhtmaa hinnangul lükkus nende jõudmine abivajajani 10–12 minutit edasi. “See on liiga pikk aeg jõudmaks eluohtlikus seisundis patsiendi juurde,” annab naine mõista, et viivitus oleks võinud kannatanule maksta elu.

Kiirabit mitte läbi lasta soovinud meest ei õnnestunud lehel tabada, kuid temaga ühes majas elav tädi väidab, et õepoeg tegi värava lahti kohe, kui kiirabi ette sõitis.

Kuigi ka Tartu kiirabis ei ole midagi sellist kunagi kogetud, ütleb selle juhatuse esimees Ago Kõrgvee, et sellisel juhul pole olukorra lahendamine enam nende rida. “Kutsume politsei ja nende asi on sekkuda.”

Seaduse järgi ei või omanik, kelle kinnisasja läbib avalikult kasutatav tee, takistada ega lõpetada selle tee kasutamist ka siis, kui tee ei ole kantud kinnistusraamatusse avalikult kasutatava teena.