Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja Märt Põlluveeri sõnul on langus ootuspärane ja hüppeliselt on langenud põhjendamatute pöördumiste arv. “Teadsime juba varem, et tõeliselt erakorralises seisundis on 10-12% EMK-sse pöörduvatest patsientidest,” märkis Põlluveer ja lisas, et langus on tingitud ka laialdasest üleskutsest EMK-sse mugavusest mitte pöörduda.

Lisaks tähendas möödunud jäävaene talv Põlluveeri sõnul seda, et märgatavalt vähem oli kohest ravi vajavaid raskeid traumasid. Kokkuvõtvalt oli 2019. aastal Põlluveeri sõnul põhjendatud vaid 25-30% visiitidest erakorralise meditsiini osakonda.

Perearstide seltsi juhatuse liige Eero Merilind leiab, et võib-olla on inimesed praegusel ajal korralikumad ja mõistavad, et tervishoiusüsteem on muude muredega koormatud. Ta arvab, et inimesed võivad ka karta tervishoiuasutusi praegusel ajal, uskudes, et sealt on oht viirus külge saada.

Merilind toob välja ka selle, et perearsti kaugvastuvõtud võimaldavad rohkem patsiente nõustada, sest telefoni-, meili- ja videokonsultatsioon läheb kiiremini kui klassikaline silmast silma vastuvõtt. “Varem on probleemiks olnud see, et klassikaline perearsti vastuvõtt on täis ja siis inimesed pöördusid EMOsse,” selgitas Merilind, miks praegu võib EMOsse pöördujaid vähem olla.

Haigekassa andmetel tuli EMOsse 2019. aasta märtsis ise kohale 27 285 inimest ning 2020. aasta märtsis 17 699 inimest. Kiirabiga toodud inimeste arv on vähem muutunud, vastavalt 7644 inimest eelmise ja 6544 inimest selle aasta märtsis.