Ergma sõnul pole alates viimastest valimistest, kus erakonna valimistulemus valmistas pettumuse, midagi rõõmustavat toimunud. "Ma ei ole ka näinud seda, nagu vanades Euroopa riikides on, et kui erakond kaotab - ja nii tugevalt kaotab -, siis tavaliselt erakonna juhtkond ütleb, et nüüd peavad tulema uued inimesed," vihjas Ergma intervjuus Delfile juhtide vahetamise vajadusele.

Ergma lisas, et suuri muutusi erakonnas ta näinud pole ning erakond on hakanud närviliselt käituma. "Me oleme hakanud tõmblema. Me mõtlesime, et me püüame leida endale uusi valijaid, aga iga erakond peab hoidma oma valijaid ja mitte tegema selliseid liigutusi, mis lükkab eemale põhivalijad."

Kauaaegne riigikogu esimees leidis, et suurte loosunglike valimislubaduste andmine ei too valijaid juurde. "Ma ei usu, ei tule. Inimesed on targad," märkis Ergma.

"Erakonnas on väga palju toredaid inimesi, väga palju. Ma soovin neile lihtsalt, et võib-olla oleks aeg tõepoolest natuke maha istuda, mõelda, püüda muuta olukorda, sest minu meelest ei ole olukorra muutmist eriliselt toimunud. Võiks mõelda selle üle, et kas praegu ei oleks aeg, kui sa oled nii väikse toetusega, ka võib-olla lahkuda valitsusest. Tähendab teha midagi radikaalset, et inimesed hakkaksid uskuma, et nad on suutelised midagi tegema," pakkus Ergma.

Teise erakonnast lahkumise põhjendusena tõi Ergma välja, et tema aeg sai läbi. "Ma olen selline inimene, kes ei armasta liigselt olla. Kuna jõudis kätte selline aeg, et ma ütlesin, et ma ei tule enam riigikokku. Edasi ma ei leia enam põhjuseid, miks ma peaksin olema partei liige, kui ma seal mitte midagi ei tee."

Ergmale valmistas pahameelt ka ootamatu otsus Allar Jõks IRL-i presidendikandidaadiks määrata. "Eelmisel laupäeval olin ma IRL-i täiskogu koosolekul. Margus Tsahkna tuli ja kutsus meid kõiki IRL-i presidendikandidaadi arutelule. Esmaspäeval tuli juba välja, et arutada pole vaja midagi," ütles Ergma ERR-i raadiouudistele.

Ene Ergma esitas eile Isamaa ja Res Publica Liidu juhatusele avalduse enda väljaarvamiseks erakonna nimekirjast, kuhu ta kuulus alates 2002. aastast. Aastatel 2003–2006 ja 2007–2014 oli ta riigikogu esimees. 2007. ja 2012. aastal valiti ta IRL-i aseesimeheks