Taavi Rõivas kinnitas, et Reformierakond ei luba sotsiaalkulutuste tõusu laenuraha või maksude tõstmise arvelt, teatas ametiühingute keskliit.

“Lisaraha kaasamine laenudest või maksude tõstmise tulemusena on väga lühinägelik – esimesel ja teisel aastal võib tõesti olla rohkem raha, aga kui sellega pannakse põnts majanduse arengule ja uute töökohtade loomisele, saab selgeks, et see ei ole väga tark lahendus. Jagame ikka seda raha, mis meil on,” ütles Rõivas.

Keskerakonda esindanud Peeter Laasik ei olnud aga nõus Reformierakonna valimisprogrammi punktidega, mis lubavad hädavajalike muudatuste elluviimist ainult siis, kui majandusareng selleks võimalused loob.

“Kui erakonna ainus prioriteet on majandus, siis on see muidugi normaalne. Aga kui prioriteet on inimene ja tema toimetulek, tuleks siiski püüda leida lisaallikaid vajaliku sotsiaalkaitse tagamiseks. Kinnitades, et Reformierakond ei kavatse maksude osas ühtegi muudatust teha, ütleb erakond sisuliselt, et midagi tänasega võrreldes ei muutu,” leidis Laasik.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor tõdes, et sotsiaalne turvalisus maksab ja selleks tehtud kulutused on sisuliselt investeering tulevikku.

„On hullumeelne, et Eesti kulutab tööturupoliitikale kordades vähem kui arenenud riigid. Ei ole võimalik kindlustus, mille eest keegi ei maksa. Sotsiaalkaitseks vajaliku raha leidmine on riigi kohustus,” rõhutas Nestor.

Eesti ametiühingute keskliit kutsus riigikogu fraktsioonide esindajad sotsiaaldebatile ”Metsik ida või kuldne lääs?”, et anda erakondadele võimalus selgitada valimisprogrammides kõlanud sotsiaalkaitse arendamise lubadusi.