Res Publica esimees valitsusjuht Juhan Partsi ütles BNS-ile, et Savisaare idee on põhiseadusevastane, sest põhiseaduse 56. paragrahvi järgi saavad rahvahääletusel osaleda vaid Eesti kodanikud.

“Teiseks on tegu sisuliselt vildaka arusaamaga riiklusest,” lisas Parts. “Kolmandaks ei tähenda aga minu seisukoht seda, et Euroopa Liiduga ühinemine mittekodanike elu ei mõjuta. Mõjutab kindlasti, ja olen veendunud, et nende elu läheb paremaks.”

Ka Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani sõnul tuleb lähtuda põhiseadusest, mille kohaselt teostavad rahvahääletuse kaudu kõrgemat riigivõimu just kodanikud.

Mittekodanikel on õigus kohalikel valimistel osalemisega kohalikke asju otsustada, kuid riigikogu valimistel teevad kogu riiki puudutavaid otsuseid siiski kodanikud, nentis ta.

“Kui laseme mittekodanikud euroreferendumile, võib rahvahääletus sattuda suure idanaabri mõju alla,” lisas Reiljan. “Selliste asjadega peab ettevaatlik olema.”

Mõõdukate esimees Ivari Padar nentis, et konjunktuursetel kaalutlustel võiks ju mittekodanikud rahvahääletusele lubada, sest nende seas on toetus Euroopa Liiduga ühinemisele suur ja see võiks rahvahääletuse “jah”-sõnumi tugevamaks teha.

“Aga see oleks konjunktuurlus, mis pole põhimõtteliselt vastuvõetav,” lisas ta. “Eesti saatuse peavad määrama ikkagi kodanikud, sest neil on riigiga eriline vastutuse ja kohustuste suhe, mittekodanikel seda ei ole.”

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles BNS-ile, et kõiki Eestis toimuvaid hääletusi ja kodanike staatust puudutavaid küsimusi on aastate jooksul pikalt arutatud ja pole põhjust hakata neid muutma.

“Euroreferendum on Eesti tuleviku seisukohalt nii oluline otsus, et seda peaksid tegema siiski vaid kodanikud,” lisas ta.

Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni aseesimees Andres Herkel ütles, et mittekodanike osalemine rahvahääletusel on mõeldamatu. “See ei vasta meie riigiõiguslikule filisoofiale,” lisas ta.

Herkel nägi ettepanekus haakumist Keskerakonna sooviga laiendada kodanikkonda väga lihtsate protseduuride abil või hoopis ilma protseduurideta.

Savisaar avaldas laupäeval Keskerakonna noortekogul esinedes arvamust, et 14. septembri rahvahääletusel võiksid osaleda ka mittekodanikud.

“Osa võtavad sellest ainult Eesti kodanikud, kuigi minu meelest võiks osa võtta kogu täiskasvanud elanikkond nagu 1991. aastal, sest küsimus on strateegiline ja puudutab mittekodanikke samavõrra kui kodanikkegi,” ütles Savisaar Eesti Televisiooni uudistesaate “Aktuaalne kaamera” andmeil.

Samalaadse ettepaneku on teinid ka Eesti Vene Kodanike Liit, kes saatis juuni algul president Arnold Rüütlile avaliku kirja üleskutsega algatada seaduseelnõu, mis lubaks kõigil Eesti alalistel elanikel rahvusest ja kodakondsusest sõltumata osaleda Euroopa Liiduga ühinemise küsimuses toimuval rahvahääletusel.