IRL loob otsekontakte

„Me jätkame väga edukaks osutunud ettevõtmist "IRL kuulab sind",“ ütles IRL eestkõneleja Rauno Veri. „Erakonna noored plaanivad luua otsekontakte ja korraldada küsitlusi ka esmavalijate seas.“

„Otsekontaktid, kohtumised, vestlused, sotsiaalmeedia-kanalitest
kindlasti Facebook ja blogid, kus noored on juba praegu aktiivsed,“ loetles Veri noorte valijatega kontaktiloomise võimalusi. IRL Noortekogu kontol Facebookis on üle 200 sõbra.

Lisaks plaanib IRL Veri sõnul jätkata noortele suunatud arutelusid ja mõttevahetusi tasuta kõrghariduse teemal, mis on pälvinud ulatuslikku vastukaja nii noorte seas kui ühiskonnas laiemalt.

Kesknoored lähevad tänavale

„Me anname järgmine nädal välja oma valimismanifesti, kus on noortekogu seisukohad, mida noored kõige enam vajavad ja mis aitaks nende elu Eestis paremaks muuta,“ rääkis Delfile Keskerakonna noortekogu juhatuse esimees Raivo Tammus.

„Loomulikult läheme ja suhtleme nendega otse tänaval. See on ju ka kõige odavam, plakateid me tegema ei hakka,“ ütles Tammus. „Ega me kooli ei roni, see on ikkagi haridusasutus, me tegutseme rohkem tänaval.“

Tammuse sõnul on noore, kelle poole tänaval pöördutakse üldiselt positiivsed. „Kas nad ka selle peale valima lähevad, eks seda näitab statistika,“ lisas ta. „Noored ei ole enne valimas käinud ja neil puudub valimisharjumus. Arvatakse, et see on vanemate inimeste asi.“

Samuti püütakse valijaid internetikeskkondade kaudu valima tõmmata ja ärgitada. Üle saja lugejaga blogis on Tammuse sõnul kommentaatoreid 10-15 ja hiljuti loodud noorktekogu Facebooki lehel 22 sõpra.

1994. aastal asutatud Keskerakonna noortekogul on kodulehekülje andmetel 5000 liiget ja 46 esindust üle Eesti.

Sotsid usuvad noortesse

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Indrek Saare sõnul eraldi noortele suunatud reklaamivõtteid erakond ei kasuta, sest usutakse, et tänapäeva noored oskavad, tahavad ja suudavad ise enda jaoks leida ideed ja mõtted, mis nende maailmavaatega klapivad.

Saar usub, et noored tulevad valima, sest nad saavad aru, et oma arvamuse väljaütlemine on hädavajalik ja seda peab julgema teha.

Saar tõdes, et otse noortega suhtlemine on kõige vahetum ja noored oskavad ning julgevad väga teravaid ja teraseid küsimusi küsida. Kuid ta taunis noorte värbamist koolide kaudu, diskoteegi uksel või varjatud ajuloputust.

Saar leiab, et värskus ja nooruslikkus on sotsides tasakaalus raskekahurväega. Ta nimetas Sven Miksrit, Urve Palo, Marju Lauristini ja Eiki Nestorit. „Meie inimesed on elav tõestus, et poliitika ei pea olema räpane ja rumal,“ sõnas Saar.

„Oleme alati seisnud selle eest, et valimiskampaania tähendaks sisulist debatti, mitte reklaamide võidujooksu,“ selgitas Saar erakonna põhimõtteid.

„Meile on ette heidetud, et me lootvat liialt valija mõistusele. Seda "viga" me parandama ei kavatse hakata ning loodame jätkuvalt, et mõtlevad inimesed leiavad tee vasakpoolse maailmavaateni ilma, et nad saaks loputatud lauspopulismi või ebarealistlike lubadustega.“

Saare sõnul on paljud erakonna liikmed noorte seas populaarses sotsiaalmeedias aktiivsed kogu aeg, mitte ainult valimiste eel. Blogivad näiteks Hannes Rumm, Katrin Saks, Eiki Nestor ja Kajar Lember.

Noorte Sotsiaaldemokraatide ridadesse kuulub 2300 noort.