Erakondade peasekretärid põhjendavad võlgasid sellega, et parteidele laekub riigieelarvest raha igakuiselt, valimiskampaania nõuab aga suurt väljaminekut väikese aja jooksul.

Suurim võlg on europarlamendi valimistest jäänud Keskerakonna kanda, kellel on tasumata arveid lausa 6,7 miljoni krooni eest ehk rohkem kui ülejäänud erakondadel kokku. Keskerakonna peasekretär Priit Toobal loodab, et Keskerakond saab võlgadest priiks paari kuuga. “Ütlesin ka peale aruande esitamist ja ka täna, et püüame oma võlgnevused lahendada enne kohalikke valimisi.”

Isamaa ja Res Publica liidu peasekretär Margus Tsahkna ütles Delfile, et eurovalimistest on jäänud võlgu klaarida veel 2,7 miljoni krooni ulatuses. Tsahkna sõnul peaks võla likvideeritud saama selle aasta lõpuks. Tema sõnul on erinevate meediapartneritega sõlmitud kokkuleppelised maksegraafikud. Kokku oli IRL-i eurovalimiste eelarve 4,7 miljonit krooni.

Võrreldes eelmiste kohalike omavalitsuste valimistega on Tsahkna sõnul plaanis seekord kampaaniasse pigem tagasihoidlikumalt panustada. Eurovalimistega tulevaid kohalikke valimisi aga kõrvutada ei saa. “Kohalikud valimised ja eurovalimised on väga, väga erinevad, sest et kohalikel valimistel me läheme välja kuni 160 nimekirjaga, kandideerib üle 2000 inimese, aga eurovalimistel on see üks valimisringkond, üks nimekiri, kus on 12 inimest. Kohalikel valimistel rõhume me eelkõige meie kandidaatide ja vabatahtlike otsekontaktidele.”

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul on ka neil eurovalimistest veidi maksmata arveid. 5,1 miljoni kroonise eelarvega eurovalimiste kampaaniast on maksmata 600 000 krooni eest arveid. “Ma arvan, et selle me maksame septembriks ära, nii et järgmisteks valimisteks ei jää midagi.” Kohalikud valimised tulevad Michali hinnangul siiski kallimad kui eurovalimised.

Rahvaliidu eurovalimiste eelarve oli 1,6 miljonit krooni ja praegu on võlga alles jäänud veel veidi alla miljoni, ütles Delfile Rahvaliidu peasekretär Tarvo Sarmet. Tema sõnul loodetakse võlg mõne kuuga ära klaarida. “Ma ei näe maksmisega probleemi, kuna erakonnad saavad riigieelarvelist toetust kord kuus, siis me lihtsalt ei saa kõike ühe korraga ära maksta, vaid meil on koostatud maksegraafik.” Sarmeti sõnul jääb kohalike valimiste eelarve suurusjärk enam vähem samale tasemele eurovalimistega.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Randel Länts ütles Delfile, et majanduslik seis on sundinud sotse kahe miljoni kroonisest eurovalimiste eelarvest pool võlgu jääma. Länts loodab, et erakonna võlad saavad aasta lõpuks tasutud. “Väga hea oleks, et me saame mõlemad valimised nii tehtud, et oleks aastalõpuga korras.”

Ainsana läheb uutele valimistele vastu võlavabalt Erakond Eestimaa Rohelised, mille peasekretäri Ain Kabali sõnul on rohelised kõik oma arved tasunud ning võlgu ei ole. “Meie eurovalimiste eelarve oli umbes 1,8 miljonit krooni ja kohalikele valimistele lähme vastu võlavabalt.” Kohalike valimiste maksumust prognoosib Kabal väiksemaks kui eurovalimiste oma.