Öösel kell pool üks lõppenud Euroopa Ülemkogu kohtumise järel ei osanud peaminister Taavi Rõivas anda kindlaid vastuseid eri põhjustel valitsuses jätkamise osas küsimärgiga minisrite saatuse kohta.

Mis puutub haridusminister Jevgeni Ossinovski kohta solvavate väljenditega esinenud rahandusminister Jürgen Ligi tulevikku, siis kordas Rõivas üle, et enne Eestisse tagasijõudmist ta selle küsimusega ei tegele.

"Ma usun, et Eesti inimesed ka hindavad seda, et ei tohi jätta rahvusvahelisel areenil asju tegemata ja juhuse hooleks," ütles sügaval öötunnil riigijuhtide nõupidamisruumist väljunud Rõivas viitega vajadusele keskenduda kohtumise päevakorrale.

"Küllap me saame need kodused asjad ka korda aetud, siis kui on võimalik hilisõhtul koju tulla. Karta on, et nädalavahetusel on palju tööd ees, aga saame ka sellega hakkama," märkis ta Ligi saatuse kohta esitatud küsimusel vastates, andes mõista, et võtab teemas seisukoha Eestisse naastes, mis juhtub alles reede öösel

Samuti ei tahtnud ta kommenteerida president Toomas Hendrik Ilvese avaldust, kus riigipea tõstatas valitsuse usaldusväärsuse küsimuse.

"Veelkord: kui ma jõuan Eestisse tagasi, siis tegelen selle teemaga. Kindlasti vestlen Jürgen Ligiga, küllap ka Jevgeni Ossinovskiga. Ja küllap siis leiame lahenduse," kordas Rõivas ennast.

"Loomulikult on kahetsusväärne juhtum. Mulle tundub, et sealt loeti välja märksa enamat, kui Jürgen tegelikult mõtles. Aga isegi see, kui ta ei mõelnud halba, ei tee olematuks seda, kui sealt loeti välja väga nähtavat solvangut. Ütlesin ka täna varem, et Eesti poliitikas ei peaks olema kohta rahvuspõhisetele solvangutele."

Lisaks Jürgen Ligi pea kohal lasuvale mustale pilvele on veel ka teisel valitsuse liikmel vaja teha otsus jätkamise kohta. See puudutab välisminister Urmas Paeti, kel tuleb võtta seisukoht Euroopa Parlamenti mineku osas.

Andrus Ansipi volitused uue Euroopa Komisjoni koosseisus algavad 1. novembrist ja selleks ajaks, ehk nädala jooksul, peab Paet oma seisukoha kujundama.

"See otsus on Urmas Paeti teha. Eesti rahvas toetas teda Europa Parlamendi valimistel. Nüüd, kui Andrus Ansipist saab Euroopa Komisjoni volinik, on Urmas Paetil võimalus teatud tähtaja jooksul oma otsus langetada. Meil on temaga kokkulepe, et ta informeerib oma otsusest mind aegsasti," rääkis Rõivas.

Küsimsue peale, mis tähendab "aegsasti", vastas Rõivas: "Piisavalt ette.".

Kas nädal on piiavalt ja aegsasti?

"Ma ei ole talle selles küsimuses kellaaegset tähtaega pannud. Aga eks see otsus tuleb õige pea."