A-hepatiidi puhang on Lätis mureks olnud juba ligi aasta ning ei näita endiselt vaibumise märke, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Praeguseks ajaks hakkab A-hepatiiti haigestunute arv tasapisi lähenema 4000le ja paistab, et lõppu ei ole esialgu veel näha,” rääkis Kutsar Vikerraadio saates “Tervist”.

“Paraku on olukord Lätis selline, et me küll ei soovita suuremate kollektiivide ja klassidega sinna praegu sõita,” sõnas Kutsar.

Kutsari sõnul on A-hepatiit kõige intensiivsemalt levinud Riias, Riia rajoonis ja Jurmalas. “Õnneks on vähem A-hepatiiti Eestiga piirnevatel aladel. Aluksnes ja Valkas ei ole viimase nelja-viie kuu jooksul näiteks registreeritud ühtegi haigusjuhtu,” ütles Kutsar.

Kui kindlasti peab Lätti sõitma, siis oleks Kutsari soovitusel hea, kui selleks oleks paar nädalat aega mõelda. “Ja kaks nädalat enne seda, kui jõuate Lätti, tuleks lasta endale süstida üks doos A-viirushepatiidi vaktsiini,” rääkis ta.

Haigestumise vältimiseks tuleb hoolikalt pesta käsi ja jälgida muid hügieeninõudeid.

A-viirushepatiit on maksapõletik, mida põhjustab A-hepatiidi viirus. See võib edasi kanduda ebapiisavalt kuumutatud toiduga, mereandidega, pesemata köögiviljade, puuviljade või salatitega. Ohtlikeks nakkusallikateks võivad olla ka saastunud joogivesi, joogid või jääkuubikud, nõud.

Viimastel aastatel on A-viirushepatiiti haigestumine mitmetes riikides sagenenud süstivate narkomaanide seas süstalde mitmekordsel kasutamisel.