Kagu-Inglismaalt Euroopa Parlamenti valitud Mote kirjutab, et üks imelikumaid kokkusattumisi Euroopa Komisjoni ametisse nimetamisel 2004. aastal oli, kui Euroopa Liidu kahe väikse liikmesriigi kaks endist kommunisti pandi viieks aastaks kontrollima ja haldama terve Euroopa Liidu eelarvet.

Üks neist oli rahastamisprogrammide koostamise ja eelarve volinik, leedulanna Dalia Grybauskaite.

Teine aga auditi ja pettuse vastase võitluse eest vastutav Siim Kallas, keda Mote nimetab “ahneks ja ebapädevaks Eesti Panga eksjuhiks”.

“Selle loo lõpus leiate end pead murdmas, kuidas selline mees üldse komisjonäriks tehti — mis veel hullem, miks Euroopa Komisjoni president Manuel Barroso määras ta teostama järelevalvet raha väljavoolu üle,” kirjutab Mote.

Mote`i väitel oli Kallas juba enne 1992. aastal Eesti Panga presidendiks saamist Nõukogude režiimis riigipanga administratsiooni juhtiv tegelane ning tema tegevus sõltus suuresti KGB toetusest.

Mote kirjutab pikalt 10 miljoni dollari afääri tagamaadest ja sellest, kuidas Kallas ning tema nõunik Urmas Kaju sattusid kohtu alla süüdistusega riigi raha kasutamises ilma Eesti Panga nõukogu loata.