Esimesed pääsukesed uksed sulgenud asutuste kujul on juba olemas, suurem kadu ootab restorane aga kevade hakul, kirjutab Eesti Päevaleht.

Juba mõnda aega tagasi lõpetas tegevuse Tallinnas Narva maanteel alles kevadel avatud Itaalia pastarestoran Da Vinci Spaghetteria. Seda opereerinud ettevõte on antud likvideerimisfirma hoolde, kes peab klaarima ka üle saja tuhande kroonise maksuvõla.

Eestlaste ja itaallaste üheskoos loodud Da Vinci Grupi juhatuse liige Rain Uusküla jäi võlgade suurusest rääkides kidakeelseks, ent tunnistas, et Narva maanteel sai pastarestoran avatud valel ajal ja vales kohas.

“Noored ärimehed on kannatamatud ja tahavad kiiresti laieneda. Narva maantee oli aga selge valearvestus ning nüüd tuleb maksta valuraha,” nentis Uusküla. “Selles äris on asukoht kõige olulisem. Lõunatunnil oli külastajaid väga palju ja osa tuli isegi tagasi saata. Aga õhtul ei käinud peaaegu mitte keegi.”

Et Da Vinci Grupp tegeleb ka teistele restoranidele Itaalia toiduainete tarnimisega, siis näeb Uusküla ka kolleegide juures valitsevat olukorda.

“Raskused on paljudel. Pakun, et kevadeks on kolmkümmend protsenti Tallinna restoranidest oma uksed sulgenud,” lausus Uusküla. “Pankrotilaine algab vanalinnast – enam ei saa müüa 400 krooniga veini, mis supermarketis maksab 150 krooni."

House'i restorani ja kohviku ning Sushihouse’i üks omanikke Marek Demjanov nentis samuti, et arvestatav osa klientuurist on restoranid hüljanud.

“Kliente on umbes kolmandiku võrra vähem kui mullu samal ajal ja ma usun, et see kehtib kõigi restoranide kohta. Kevadeks on paljud kohad pankrotti läinud,” rääkis Demjanov.

Temagi sõnul satuvad raskustesse eeskätt elitaarsemad ja veel mitte oma püsikliente leidnud kohad.

Demjanov hindas, et suurem pankrotilaine tuleb just uue aasta algul, sest lähematel kuudel on restoranipidajatele abiks kõikvõimalikud aastavahetuspeod. “Alati on kõige raskemad kuud jaanuar ja veebruar. Märtsiks on näha, kes on suutnud vastu pidada," ütles ta.

House on juba kulude vähendamiseks ettevalmistusi alustanud. “Arutluse all on see, et lühendada lahtiolekuaega. Seda saab teha näiteks nii, et pärast lõunatunde uksed kinni panna ja restoran õhtul uuesti avada. Plaanime ka muudatusi menüüs, seda just rõhuga odavamatele roogadele."

Juba kolme miljonini ulatuvat maksuvõlga Demjanovi sõnul tasapisi siiski klaaritakse ja sulgemismõtteid veel ei mõlgutata.

Maksu- ja tolliameti maksuvõlglaste nimekirjas on muu hulgas ka sellised tuntud restoranid nagu Olde Hansa, Gloria, Egoist, Ö, Clazz ning Bocca opereerivad firmad.

Nii nagu mitu teist restorani ja lokaali maadleb Tallinnas maksudega ka Vabaduse väljakul asuv kohvik Moskva, kellel on 700 000-kroonise maksuvõlg. Kohviku juhataja Timo Tirsi hinnangul on probleemide peapõhjus kuid kestnud Vabaduse väljaku ehitustööd.

“Auk siin maja ees mõjutab meid päris tugevalt, sest aeg-ajalt on kohvikusse pääsemine peaaegu võimatu. Aga kui tööd ükskord lõpevad, siis asume jällegi väga hea koha peal," ütles Tirs.

Tulevikust rääkides oli Tirs kolleegidega võrreldes siiski optimistlikum. “Paanikaks mina küll põhjust ei näe. Tegelikult on inimeste palgad ju siiski sama suured kui mullu."

Statistikaameti andmetel kallines septembris söömine väljaspool kodu ja majutus aastataguse septembriga võrreldes 13 protsendi võrra.

II kvartali seisuga oli statistikaameti andmetel toitlustusega tegelevate ettevõtete arv 1281 ja töötajaid neis 14 207.