Eesti välispoliitika instituudi juht Andres Kasekamp peab Eesti kõige olulisemateks välisteemadeks uuel aastal võitlust kliima soojenemise vastu ja energiajulgeolekut, vahendab ETV24 “Aktuaalset Kaamerat”.

USA presidendi parteisisesed eelvalimised saavad lähipäevil hoo sisse Iowa osariigis. Kolumnist Philip Stephens Briti päevalehest Financial Times peab tugevaimaks kandidaadiks Hillary Clintonit, kuid Hillaryl on tihedalt kannul teinegi demokraat Barack Obama, kelle selja taha on end asetanud ka populaarne teletäht Oprah Winfrey. Võit Iowas võib saada otsustavaks demokraatide kandidaadi ja ka tulevase presidendi valikul, sest vabariiklaste leeris valitseb segadus.

“Praegustest kandidaatidest tundub kõige tugevam Hillary Clinton, mis on ka Eesti jaoks päris hea variant. Mitte ainult, et ta tunneb Eestit ja on hea partner, kellel on suured kogemused, vaid ta esindab sellist mõõdukamat välispoliitika liini. Vabariiklaste tugevaim kandidaat Rudy Giuliani oleks minu meelest täielik katastroof,” arvas Kasekamp.

Vene uudisteportaali Ria Novosti ajakirjaniku Dmitri Kosõrevi arvates toimusid tuleva aasta Vene poliitika suursündmused juba lõppeva aasta detsembris, mil president Vladimir Putin määras oma järglaseks Dmitri Medvedjevi. Venemaal valitsevat olukorda saab vaatlejate sõnul ka edaspidi prognoosida selle järgi, kes kõnnivad Kremlis Putini kõrval.