"Loomulikult on meil hea meel kui Keskerakonna juhitava Tallinna elanike arv kasvab ning saame siin inimestele turvalist ja head elukeskkonda pakkuda," ütles Eesmaa, kuid samas ei saa tema sõnul mitte keegi rõõmustada selle üle kui kõik muud piirkonnad tühjaks jooksevad.

"Keskerakond on oma poliitikas pidevalt rõhutanud, et keskvalitsus peab suuremat tähelepanu pöörama maapiirkondade arendamisele ning kaaluma erinevaid lahendusi, mis aitaksid elu maal edasi viia," ütles Eesmaa.

Nii tasub tema sõnul kaaluda erinevate maksusoodustuste kehtestamisele maapiirkonnas tegutsevatele ettevõtete puhul ning mõelda toetusprogrammidele, mis aitaksid ettevõtetel maal alustada või sinna kolida.

"Üheks lahenduseks oleks ettevõtete tulumaks, mida peavad vähendatud määraga maksma maapiirkonnas tööd andvad ettevõtted," pakkus Eesmaa lahenduse.

Eesmaa sõnul on riigiasutused maapiirkonnas vaid üks osa regionaalpoliitikast, kuid kui kinni pannakse kool ja postkontor ning bussid ei sõida, väheneb oluliselt ka tõenäosus, et noored soovivad end maakohaga siduda. Rääkimata politseist ja päästeteenistusest.

Ka elektri hind sobib Eesmaa sõnul väga hästi siia loetellu, kuna 2/3 sellest on valitsuse kontrollida. "Odavam elekter maapiirkonnas parendaks kindlasti inimeste toimetulekut ning võib olla
meelitaks rohkemgi inimesi maale," pakkus ta teise võimaluse.

Eesmaal on hea meel tõdeda, et president jagab selles osas Keskerakonna seisukohta – valitsus peab hoolitsema selle eest, et eluks hädavajalik oleks inimestele kättesaadavam kui seni.

President ütles oma aastavahetuse kõnes, et riigiasutusi ei pea koondama pealinna. "Teid ja muud taristut tuleks väljaspool pealinna arendada jõulisemalt. Elekter ja muu eluks hädavajalik peaks olema maal taskukohasem. Inimesed peavad tunnetama, et politsei ja päästeteenistus on meil kõikjal lähedal," loetles riigipea.

Ilvese sõnul ei sõltu edukas ja arenenud riigis elu võimalikkus sellest, mitme kilomeetri kaugusele jääb pealinn. "Optimeerimise ainus siht on kodanike parim ja kõige mõistlikum teenindamine, aga mitte kulude kokkuhoid elanike heaolu hinnaga," sõnas ta. "Meie lõime oma riigi selleks, et saaksime siin elada. Seal, kus tahame. Kõikjal Eestis."