Euroopa Liidu liidrid valisid euroliidu esimeseks presidendiks Belgia peaministri Herman Van Rompuy. Euroopa liidu välispoliitikajuhiks valiti Euroopa Komisjoni britist kaubandusvolinik Catherine Ashton.

Eesmaa ütles KUKU raadio Äratajale antud intervjuus, et tegemist ei ole väga tuntud poliitikutega, kuid kindlasti ei tõuse Euroopas nii kõrgele kohale tühjad inimesed või poliitbroilerid.

Herman Van Rompuy puhul tõi Eesmaa välja selle, et ta sai keerulisel ajal Belgia peaministriks ja on suutnud riigi majandust tervendada ning erinevaid rahvusrühmi ühendada. Eesmaa märkis, et maailm lihtsalt ei ole Rumpoy tegemistega kursis. Ashtoni kohta tuletas Eesmaa meelde, et kui ta kaubandusvolinikuks esitati, siis oli samuti palju kahtlejaid ja leiti, et Ashtonil pole piisavalt kogemusi. Samas on talle kolm aastat tagasi omistatud Suurbritannias aasta poliitiku tiitel ja Eesmaa avaldas lootust, et Ashton suudab end tõestada.

Enn Eesmaa tunnistas, et mõnes mõttes oli Herman Van Ropmuy ja Catherine Ashtoni valimine üllatav, alati ei ole aga sära ja tuntus kõige olulisem. Eesmaa märkis, et suhtemisel USA-ga oleks Tony Blair ilmselt parem valik olnud. See, et mõlemad valitud on kuningriigi esindajad näitab Eesmaa sõnul, et Euroopas ei vastandata enam kuningriike ja vabariike.

Lõpetuseks avaldas Eesmaa kahetsust, et Kesk — ja Ida — Euroopa riigid on euroliidu tipptasandil endiselt halvasti esindatud.