Keskerakonna aseesimees Kadri Simson, välissekretär Enn Eesmaa ja peasekretär Mihhail Korb kohtusid pühapäeval Brüsselis Euroopa Parlamendi liberaalide ja demokraatide fraktsiooni juhi Guy Verhofstadtiga ning ALDE partei peasekretäri Jacob Moroza-Rasmusseni ning poliitikaüksuse juhi Philipp Hanseniga.

Eesmaa sõnul oli kohtumise eesmärk selgitada Eesti poliitilist olukorda ja keskerakonna positsioone. Keskerakondlase sõnul ei maksa karta, et välispartnerid on Eestit vaatamas kahtlusega, kas ja mil moel meid edaspidi toetada või erinevatesse protsessidesse kaasata.

"ALDE ei lähtu oma otsustes ja arvamuse kujundamisel uljastest sõnavõttudest ja loosungitest, vaid valitsuse sammudest ja riigikogu tegevusest," ütles Eesmaa.

Eesti teravnenud sisepoliitiline olukord on jõudnud laialdaselt välismeediasse ja tõstatanud küsimusi. Hiljuti Tallinnat külastanud Saksamaa parlamendisaadik Alexander Graf Lambsdorff Saksa vabade demokraatide ridadest ütles, et isiklikult soovitaks ta heita Keskerakonna ALDE-st välja.

Põhjenduseks tõi ta kaks asja: "Esiteks pole EKRE kohe üldse liberaalne. Koalitsioonis midagi sellist ei ootaks. Võib teha koalitsioone sotsiaaldemokraatide või ka konservatiividega, aga EKRE on Euroopa vastane, homofoobne erakond, mis on vastu kõigele, mille eest ALDE partei seisab."

Eesmaa kinnitas aga, et signaale, nagu oleks Keskerakond paremäärmusliku EKRE-ga sõlmitud liidu tõttu ALDE musta nimekirja sattunud, ei ole. "Probleemid, mis on tekkinud, ei ole Keskerakonna pärast, vaid koalitsioonipartneri valiku tõttu," möönis ta.

ALDE on liberaalsete parteide ühendus Euroopa parlamendis, kuhu kuuluvad Eestist Keskerakond ja Reformierakond.