"Viide Eesti poole jäikusele on kontekstiväline," kommenteeris Eesmaa Delfile Eesti-Vene keerulisi suhteid.

"Ärme unusta, et olime piirileppe poolt kuni presidendi allkirjani välja. Riigikogu menetluse käigus ei muudetud piirilepingutes ühtegi punkti, koma ega sõna," ütles Eesmaa.

Üleliigne preambul

"Piirilepingu allkirjastasid kahe riigi välisministrid - seega olid pooled kõigega nõus ja päri. Lahkhelisid tekitas Moskvas piirilepingu ratifitseerimisseadusesse Isamaaliidu saadikute initsiatiivil lisatud preambula, milles rõhutati Eesti riikluse põhiaspekte, mida Venemaa ega ükski teine nüüdismaailma riik pole ametlikult küll kunagi eitanud ega kahtluse alla seadnud," lisas saadik.

Küsimusele, kas hetkel on Venemaal Eesti-Vene piirilepet enam vaja kui Eestil, et saada oma kodanikele lihtsam liikumine EL ja Schengeni ruumis, vastas Eesmaa, et Eesti-Vene piirilepe reguleeriks ennekõike kahe naaberriigi suhted piiriproblemaatikas.

"Seda lepet vajab nii Euroopa Liit kui ka NATO. Eesti huvides on kindlasti see regulatsioon saavutada enne, kui see meie eest mõnede teiste põhjuste tõttu otsustatakse mõnes teises pealinnas," leiab Eesmaa.

Eesmaa sõnul püsivad riikidevahelised suhted stabiilseina ja arenevad siis, kui selleks on tõsine vastastikune tahe ja huvi. "Mõlemat on mõlemal osapoolel seni vaatamata konstruktiivselt kõlavale retoorikale kahjuks nappinud," lisas Eesmaa.

Poliitik peaks öeldu läbi mõtlema

Riigikogu liige rõhutab, et ei tasu loota, et Tallinnas ei või ükskõik kes ükskõik mida öelda või väita lootes, et Venemaal seda ei märgata.

"Meilgi jälgitakse pingsalt Venemaa liidrite lausungeid Eesti ja Eesti poliitikute kohta. Lausungeid võiks rohkem läbi mõelda ning hoiduda välispoliitiliste teemadega sisepoliitilisi boonuspunkte teenida. Eeskujuks sobivad ajast aega Soome ja Venemaa suhted, mis vaatamata kohatistele kriitilistele sõnavõttudele on alati jäänud respekti ja vastastikuse lugupidamise tasandile," ütles Eesmaa viidates Eesti presidendi ja poliitikute Venemaa-teemalistele teravatele avaldustele.

Duuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov ütles sel nädalal, et Vene riigiduuma saadikute visiit Tallinnasse lükkub edasi seoses Venemaa ja Eesti vahelise üksteisemõistmise puudumisega piirilepingu küsimuses.

"Meie komisjon pidas otstarbekaks novembrisse kavandatud sõidu edasilükkamist hilisemale ajale, kui pooled naasevad üksteisemõistmise juurde piirilepingu küsimuses," vahendas uudisteagentuur Interfax Puškovi sõnu, teatab BNS.

Vene seadusandja lisas, et sooviks tuua selgust Venemaa ja Eesti seadusandjate vaheliste edasiste kontaktide küsimuses.